Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Brabants grondwaterpeil moet structureel hoger

Dat staat in het rapport 'Zonder water, geen later' van een onafhankelijke adviescommissie.

ANP
15 september 2022
Water-shutterstock-587335907.1.jpg

Het grondwaterpeil moet in Brabant structureel worden verhoogd. Om in 2040 beter bestand te zijn tegen droogte, moet fors meer water worden vastgehouden en aangevuld. Dat vraagt om een radicaal ander bewustzijn bij bedrijven en burgers, staat in het donderdag in Werkendam gepresenteerde rapport 'Zonder water, geen later' van een onafhankelijke adviescommissie.

Enthousiaste teammanager Specialisten (M/V/X)

Goudappel
Enthousiaste teammanager Specialisten (M/V/X)

Voorzitter Rekenkamer gemeente Breda (via PublicSpirit)

gemeente Breda
Voorzitter Rekenkamer gemeente Breda (via PublicSpirit)

Ingrijpende maatregelen

De onttrekking van grondwater moet jaarlijks met wel 100 miljoen kuub worden verminderd. Ook moet er 100 tot 150 miljoen kuub per jaar meer grondwater worden aangevuld via infiltratie. Dat vereist ingrijpende maatregelen, zoals het zuiveren van restwater voor hergebruik in landbouw en industrie en aanleg van landschappen die water goed kunnen opnemen rond Natura2000-gebieden.

De provincie moet een Droogtefonds instellen en een gezaghebbend Droogteregisseur aanstellen om de omslag mogelijk te maken. Het gaat om een omslag in bewustzijn bij mensen en het stimuleren van nieuwe waterbesparende maatregelen. 'Realisatie van een grondwaterrijk Brabant in 2040 vraagt immers om ander gedrag van ons allemaal', aldus de commissie. Daarbij is haast geboden. 'We kunnen niet afwachten. De moeilijkste maatregelen moeten we als eerste nemen.'

Weersextremen

De commissie bepleit een 'wederombouw' van Noord-Brabant op waterbasis. Die moet zijn gebaseerd op landschappelijke logica, waarbij groene oplossingen leidend zijn. 'Een droogtebestendig (grond)watersysteem is nodig, dat beter in staat is om in te spelen op de weersextremen.'

Beregeningsverboden zetten onvoldoende zoden aan de dijk. Ze lossen het droogteprobleem niet op. Dat soort ad-hoc-maatregelen werkt niet. Structurele maatregelen zijn nodig, is het uitgangspunt.

Daarom hebben de instellingen die in Noord-Brabant over grondwater gaan, in oktober 2021 de onafhankelijke adviescommissie aangesteld om de problematiek rond droogte te onderzoeken. De commissie bestaat onder meer uit voormalig minister Melanie Maas Geesteranus van Infrastructuur en Milieu, voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade, bestuurskundige Pieter Tops, hoofddocent grondwater Marijke Huysmans van de Vrije Universiteit Brussel en Theo Koekkoek, commissaris bij onder meer VION en Efteling. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie