Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Brabant wil verlenging gaswinning tegenhouden

Noord-Brabant keert zich tegen het besluit van het ministerie van EZK om de gaswinning bij Sprang te verlengen.

02 augustus 2022
gas.JPG

De provincie Noord-Brabant dient een bezwaar in bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) tegen gaswinning door Vermilion bij Sprang in Kaatsheuvel. Volgens de provincie is het besluit gebaseerd op de verkeerde aanname dat de gaswinning al plaatsvond voordat dit gebied een grondwaterbeschermingsgebied was. Ook bestrijdt de provincie dat er een beschermende kleilaag aanwezig is.

Strengere beschermingsmaatregelen

De provincie, daarin gesteund door de gemeente Loon op Zand en waterschap Brabantse Delta, eist dat er eerst strengere beschermingsmaatregelen moeten komen om de winning en kwaliteit van drinkwater in het gebied te garanderen. Daarnaast streven de overheden een omgevingsfonds na voor lokale duurzaamheidsprojecten, gefinancierd uit de gaswinning.

Tien jaar langer

Eerder ging het ministerie van EZK akkoord met het winningsplan en de zienswijze op de bijbehorende omgevingsvergunning voor de gaswinning van Vermilion. Met het instemmingsbesluit wil het ministerie het bedrijf toestaan om op de locatie Sprang nog eens tien jaar langer gas te winnen.

Grondwater

‘Als dit zou gaan om een aanvraag voor een nieuw gasveld, dan zou het er nooit komen’, aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings (energie, D66). ‘Zowel nationale wetgeving als provinciale regelgeving staan niet toe dat er geboord wordt voor gas in een grondwaterbeschermingsgebied. Het minste dat Vermilion moet doen, is de beschermingsmaatregelen opwaarderen naar het hoogste niveau.’

Schade

‘De winningslocatie ligt vlakbij waardevolle natuur en landschappen’, reageert wethouder Louis Laros (ruimtelijke ordening, Pro3) van Loon op Zand. ‘Bovendien ligt het gasveld voor een groot deel onder het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. De schade die kan ontstaan voor de natuurwaarden en de kwaliteit van het drinkwater als de bodembescherming niet op orde is, moeten we echt zien te voorkomen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie