Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Brabant trekt miljoenen uit voor handel in grond in hoogveengebieden

Volgens de provincie gaat het om een pilot, omdat dit een zogeheten grondbank voor een specifiek gebied is.

ANP
18 maart 2024
De Grote Peel
De Grote PeelShutterstock

De provincie Noord-Brabant heeft 8,6 miljoen euro vrijgemaakt om te kunnen handelen met grond in de Peelvenen, enkele Natura 2000-gebieden met kwetsbaar hoogveen in Brabant en Limburg. De provincie wil via het hiervoor opgezette fonds grond van agrariërs kopen of ruilen. Het doel is om de natuur en waterkwaliteit te verbeteren.

Manager Financiën

Samenwerking A2 Gemeenten via Geerts & Partners
Manager Financiën

Datajurist

Gemeente Utrecht
Datajurist

Grondbank

Volgens de provincie gaat het om een pilot, omdat dit een zogeheten grondbank voor een specifiek gebied is. Brabant trekt tien jaar uit om via het fonds het gebied zodanig in te richten dat het resterende hoogveen beter wordt beschermd. Daarvoor is onder meer nodig dat water wordt vastgehouden. De provincie ziet het fonds als een middel om te puzzelen met de grond in het gebied. ‘Uiteindelijk dienen alle puzzelstukjes weer terug 'op het bord' te liggen en verlaten de stukjes het fonds weer via verkoop.’

Peelvenen

In en om de beschermde hoogveengebieden in de Peel zijn veel boeren gevestigd. Zij kunnen hun grond verkopen of inruilen voor een ander kavel op een plek die mogelijk gunstiger is. ‘Ik hoop dat dit partijen in de Peelvenen helpt om de puzzel van belangen en doelstellingen in dit gebied te gaan leggen’ zegt gedeputeerde Hagar Roijackers (natuur en milieu, GroenLinks).

Verkoop van grond

Volgens haar collega Marc Oudenhoven (agrarische ontwikkeling, Lokaal Brabant) denken veel boeren na over hun toekomst. ‘Het verkopen van hun bedrijf, en de grond, is een keuze die steeds vaker wordt gemaakt. Dan is het mooi als door de verkoop gronden kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van natuur en de transitie voor landbouw.’

Turf

De Peel bestond ooit uit een groot hoogveengebied, maar grote delen daarvan zijn afgegraven voor de winning van turf als brandstof. Deze gebieden werden omgezet in landbouwgrond. De provincies Brabant en Limburg zijn nu al enkele jaren bezig om het resterende hoogveen te beschermen. Limburg heeft geen 'grondruilfonds' maar kijkt volgens een woordvoerster wel met Staatsbosbeheer en de betrokken waterschappen naar wat de beste inrichting van het gebied is.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie