Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Bouwers nog sceptisch over Omgevingswet

De bouwsector is pessimistisch gestemd over de Omgevingswet. Een kwart van de bouwers rekent op een succesvolle invoering.

03 augustus 2022
Nieuwbouw-Amsterdam.jpg

De Omgevingswet is te complex en er is rond de invoering nog te veel onduidelijk. Daarom denken de meeste bouwers dat de wet per 1 januari 2023 niet succesvol zal worden ingevoerd. Slechts een van de zes bouwers heeft al geoefend met een kwaliteitsborger. 

BouwMonitor

Dat blijkt uit het laatste BouwMonitor-onderzoek van Cobouw en USP. De enquête is ingevuld door aannemers en ondernemers uit de ontwerpsector, toeleverende industrie, installatiesector en afbouwsector. 

Private borgers

Onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), die gelijktijdig met de Omgevingswet wordt ingevoerd, komt het bouwtoezicht voor een belangrijk deel in handen van private kwaliteitsborgers. Volgens de bouwers ontbreekt het nog aan geschikte projecten om mee te oefenen. Het percentage dat dat wel deed, groeide het afgelopen jaar maar mondjesmaat van 13 naar 16 procent.

Treuzelende overheid

Sommige bouwers voeren aan dat de gemeente niet meewerkte aan een toezicht-pilot. Anderen voeren onduidelijkheid als reden aan:  ‘De wet is inhoudelijk nog niet bekend en vastgesteld’, en: ‘Er zijn te weinig pilots, de overheid treuzelt en stelt steeds uit.’ Ook pakt het geprivatiseerde toezicht vooral bij kleinere projecten duurder uit. Ruim een op de drie bouwers zou om die reden kleinere bouwprojecten voor de Wkb willen uitsluiten.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

edprins
De omgevingswet belooft niet veel goeds.
En dan ook nog de kwaliteitsborging van het bouwen privatiseren.
Het wordt er allemaal niet beter op: de leefomgeving, RO en nu ook de kwaliteit van de bouwwerken.
Wanneer stoppen tweede en eerste kamer dit afbraakbeleid.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
T. Simpelmans
Je moet toch echt een ongelofelijke debiel zijn als je nog steeds gelooft in privaat toezicht. Hebben ze op BZK dan werkelijk niets geleerd van de bankencrisis? Doet Triple A bij iemand daar een belletje rinkelen?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie