Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Bos en park bron van fijnstof

Bossen zijn een belangrijke bron van fijn stof. Dat blijkt uit onderzoek van de Univeristieit van Utrecht. Een park blijft hoe dan ook goed voor het (lokale) milieu.

12 augustus 2013

Gemeenten die denken dat de aanleg van een park helpt tegen de uitstoot van het zo gevreesde fijnstof moeten zich nog even achter de oren krabben: een bos blijkt namelijk een belangrijke bron van microscopische deeltjes. Toch wegen de (lokale) milieuvoordelen gelukkig nog ruim op tegen de nadelen.

Publicatie in Science
Dat het bos fijnstof oplevert blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht, zoals dat deze maand in het gezaghebbende tijdschrift Science is gepubliceerd. Samen met de Universiteit van Berkley (VS) slaagden klimaatwetenschappers van Utrecht erin om de uitstoot van honderden stoffen boven een bos te meten.

Bosgeur was al te meten

‘De belangrijkste stoffen - die de bosgeur verspreiden zeg maar - die hadden we al langer in kaart. Met ons nieuwe meetinstrument kunnen we nu ook uitstoot van veel andere gassen oppikken’, aldus onderzoeker Rupert Holzinger van de UU. 'Daarmee kunnen we de invloed van een bos op ons klimaat beter doorgronden’.

Neerslaan als fijnstof
Een van de uitkomsten van het onderzoek is dat veel gassen in de atmosfeer met bestaande luchtvervuiling kunnen reageren om uiteindelijk neer te slaan als fijnstof. Dat lijkt dan weer minder goed nieuws voor met name (gemeentelijke) planologen: deze plannen nu vaak een park om de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren. Het verlagen van fijnstof is daarbij een belangrijk doel.

‘Blijf parken aanleggen’
‘Geen nood’, haast Holzinger zich hen gerust te stellen. ‘De reacties vinden plaats in de atmosfeer, dus het fijnstof slaat niet direct naast het park of bos neer.’ En verder wegen de voordelen van bomen op klimaat en milieu nog altijd ruim op tegen de nadelen. ‘Een bos blijft goed voor het milieu en de leefomgeving, fijnstof of niet. Dus blijf gewoon die parken aanleggen’, raadt Holzinger gemeenten aan.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul Miltenburg / Directeur
Het is niet vreemd dat er zulke reacties komen op dit stuk. Het is een vreemde opsomming van feiten en een rommelige samenvatting. Bossen stoten microscopische deeltjes uit (is dat fijnstof?), dan gaat het over geur, en gassen en opeens reageert fijnstof hiermee in de atmosfeer en dat slaat dan niet neer naast (?) het bos....... Kan over dit onderwerp niet iets beters worden gezegd?
Kaas !
Bos maakt geen lawaai, ook een voordeel, en irritant volk kom je er minder vaak tegen want die vervelen zich in de natuur.
Jos praat / beleidsmedewerker
Ook hier geldt: hoe strakker de norm,hoe groter het probleem
K. de Beer / organisatie adviseur
Er is maar een goed bos en dat is Wouter Bos want die veroorzaakte geen fijnstof maar grofstof.
Bob Proper / Gebouwenbeheerder
Wie kent er nog de zure regen? Hoe is het daar eigenlijk mee? Ik vraag er maar eens naar want over een jaar of 15 vragen we ongetwijfeld wie er nog weet van dat fijnstof.

Is het de geluidsoverlast langs de snelwegen en spoorwegen niet (weet je nog dat alle woningen moesten worden ge-naisoleerd), dan is het wel de zure regen en dan nu het fijnstof. Weten de wetenschappers al hoeveel rubber er in de omgeving van rotondes in het milieu raakt? Dat moeten alleen in Nederland al heel wat m3's zijn. Dt kan niet gezond zijn toch?

Is het jullie ook al opgevallen dat het tijdens het mestseizoen ondanks de massale investering in nieuwe "injecteerders" nog steeds naar koeienpoep ruikt?

Hoe dan ook, laten we er een smak overheidsgeld tegenaan gooien, dat werkt vaak het best.
Arjan
Groen (ook bos) verminderd fijn stof

zie artikel

https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milie …

Gerard Kos / Luchtkwaliteitsonderzoeker
Het zijn vooral bossen die terpenen in de lucht brengen (naaldbossen) die bijdragen aan deeltjesvorming, dat gebeurt inderdaad gewoon ter plekke en op de open plekken tussen de bossen wordt het dan heiig (verstrooing van zonlicht door aerosol). Ozon wordt gevormd door de reactie van zonlicht met terpenen en ozon oxideert gassen waardoor vaste deeltjes ontstaan. Dan de reactie van Bob Proper. Een veel voorkomend misverstand is dat de "zure regen" vanzelf is verdwenen. Het zijn de verregaande maatregelen die daar voor gezorgd hebben, namelijk het vrijwel verbieden van zwaveldioxide-emissies, althans het verplichten van ontzwavelingsinstallaties en het ontzwavelen van brandstoffen. Ook heeft de overgang naar veel schonere brandstoffen in 9voormalig) Oost-Duitsland een rol gespeeld.
Advertentie