Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderden miljoenen nodig voor aardgasvrije gemeenten

Om gemeenten aardgasvrij te maken zijn er snel enorme fondsen nodig. Dat zegt wethouder Joost Reus van de gemeente Culemborg in de…

Om gemeenten aardgasvrij te maken zijn er snel enorme fondsen nodig. Dat zegt wethouder Joost Reus van de gemeente Culemborg in de Volkskrant.

Motie
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moet volgens Reus bij het Rijk miljoenen euro's los zien te krijgen voor de rol van de gemeenten in de energietransitie. Hij brengt daarom namens een reeks Gelderse gemeenten woensdag een motie met deze boodschap in op de jaarvergadering van de VNG.

300 miljoen

Volgens Reus hebben gemeenten voor de komende vier jaar zeker 300 miljoen euro nodig om met de bewoners te bespreken en te onderzoeken hoe die het best van het gas los kunnen komen. 'En daarnaast zijn er nog miljarden euro's nodig om dat proces ook echt uit te voeren', laat Reus weten.

Afwachtend

Hij dient de motie bij de VNG in namens onder meer Arnhem, Nijmegen, Ede, Zutphen, Renkum en Doetinchem. 'Gemeenten als Culemborg, Nijmegen en Utrecht hebben al geld gereserveerd, maar veel gemeenten zijn afwachtend. Maar als we binnen enkele decennia van het gas af willen, kunnen we ons niet permitteren nog lang te wachten.' (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra

Voorlopig ga ik ervan uit de 'de burger' de transitie zelf betaalt, of hij dat nu kan lijden of niet, en onafhankelijk of zijn huis geschikt (te maken) is.
Bestuurders die dit besluit hebben genomen hebben vast nagedacht en bédacht dat deze transitie niet op een andere manier te financieren is. Immers: de miljarden van hierboven zullen ook, al dan niet via belasting, bij de burger worden opgehaald.
Of dit besluit het juiste is of dat 'het probleem' misschien ook anders opgelost had kunnen worden doet kennelijk niet (meer) ter zake.

Op 25 juni 2018, 15:41
Spijker

De 'noodkreet' van deze wethouder richting VNG om subsidiegeld voor de gemeenten is veel te vroeg.
De volgorde hoort te zijn:


eerst een landelijk meerjarig energiebeleidsplan opstellen voor de toekomst (welke energiemogelijkheden/bronnen voldoen aan de uitgangspunten van de Parijsakkoorden en welke zijn financieel/economisch daarvoor het meest geschikt).


vervolgens een daarbij behorend financieel meerjarenplan opstellen.


eventueel subsidiebeleid kan daarop worden afgestemd.


Eventuele toekomstige energiebronnen kunnen m.i. dan zijn: aardgas uit andere landen, waterstof (het huidige aardgasnet blijft dan bruikbaar), zonenergie, windenergie en getijdenenergie (eb/vloed).

Op 26 juni 2018, 11:15

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in