Overslaan en naar de inhoud gaan

Lange adem nodig voor bestrijding Duizendknoop

Uitgraven, uittrekken en inzaaien van inheemse plantensoorten. Het is een hoop werk, maar het is een aanzienlijke hulp in het bestrijden…

Uitgraven, uittrekken en inzaaien van inheemse plantensoorten. Het is een hoop werk, maar het is een aanzienlijke hulp in het bestrijden van de Japanse en Sachalinse Duizendknoop. Dat blijkt uit een onderzoek op drie lokaties in het Gelderse Heveadorp (gemeente Renkum) door Natuur en Ruimte.

Invasief 

De Japanse Duizendknoop is een invasieve soort. Met zijn uitgebreide wortelstelsel en enorme groeicapaciteit kan het inheemse plantensoorten al snel overwoekeren en verder uitbreiden. Maar slechts een klein deel van de plant is bovengronds zichtbaar. Het grootste deel zit ondergronds.

De Duizendknoopsoorten uit Oost-Azië zijn daarom een bron van zorg en soms wanhoop voor gemeentelijke plantsoenendiensten, tuinliefhebbers, groenbeheerders en natuurorganisatie. Maaien helpt niet of nauwelijks, en ook bestrijding met gif lijkt zinloos; het wortelstelsel van de plant blijft gezond genoeg om gewoon weer uit te groeien. En met kracht: soms komen planten terug dwars door asfalt of bestrating die over de gemaaide plant is gelegd.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Code Rood

Voor veel gemeenten en provincies is het verschijnen van Duizendknoop inmiddels een code rood. Ze roepen burgers op om waakzaam te zijn en de uitgetrokken Duizendknoop niet bij het groenafval of op de composthoop te gooien. Ieder stukje wortel kan eenvoudig weer uitgroeien tot een nieuwe plant. Om die reden zijn beheerdiensten uiterst voorzichtig voor het maaien en afvoeren van de plant. Maar de maatregelen kunnen overheden flink op kosten jagen.

Beheer

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Uit het onderzoek van Natuur en Ruimte blijkt dat een combinatie van regelmatig beheer en hulp van inheemse soorten het beste resultaat oplevert. Door het eerst verwijderen van het grootste deel van de wortelstokken van de Duizendknoop wordt het grootste deel van de reserves weggenomen en valt tevens het wortelstelsel uiteen. De kleinere worteldelen die overblijven worden verder uitgeput met regelmatig uittrekken van scheuten en het planten van inheemse soorten die licht wegnemen en slakken aantrekken. Het is wel een kwestie van lange adem. In het eerste jaar moesten de stengels zeven keer worden uitgetrokken. Het jaar erna nog vijf keer.  De groei nam in een jaar met 70 % af.

Investering

Volgens de onderzoekers wijzen de eerste resultaten erop dat de Duizendknoop met een relatief lage investering van geld en tijd teruggedrongen kan worden. De komende jaren wil Natuur en Ruimte verder experimenteren met verschillende bestrijdingsmethoden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Slagter

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat het bewerken met Glyfosaat de enigste en aller beste manier is om de Duizendknoop te vernietigen. Het probleem is dat zodra je het woord Glyfosaat noemt sommige mensen in de stress schieten terwijl het aller laatste onderzoek uit Canada aan geeft dat er geen enkel gevaar is voor de volksgezondheid.

Op 3 maart 2019, 09:37

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in