Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhoging subsidie versnelt energietransitie

Bij zo’n twee miljoen woningen uit de Nederlandse woningvoorraad kan een verduurzaming naar (vrijwel) gasloos binnen vijftien jaar worden…

Bij zo’n twee miljoen woningen uit de Nederlandse woningvoorraad kan een verduurzaming naar (vrijwel) gasloos binnen vijftien jaar worden terugverdiend. Bij een verhoging van de isolatiesubsidie of een stijging van de energiekosten, zijn zelfs 3,5 miljoen woningen betaalbaar te verduurzamen. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de NVDE, de branchevereniging voor bedrijven in de duurzame energie.

Maatregelen

Onderzoeksbureau DWA onderzocht voor welke grondgebonden woningen duurzame maatregelen als een grondige isolatie en technische installaties als een warmtepomp het meest opleveren. Vooral bij woningen die later dan 1975 zijn gebouwd is een verduurzaming al relatief snel terugverdiend. Bij grotere woningen, zoals twee-onder-een-kappers of vrijstaande woningen, is die terugverdientijd zelfs tien jaar.

 

Subsidies

In welke mate de maatregelen profijtelijk zijn, heeft ook te maken met de subsidies op verduurzaming. De hoogste kosten zitten meestal in de isolatie van de woning, door spouwmuur, dak- en vloerisolatie en de vervanging van ramen door HR++-glas. De isolatiesubsidie beslaat nu zo’n 20% van de kosten. Als dat wordt verhoogd tot 30%, dan zijn de maatregelen voor 3,5 miljoen woningen binnen 20 jaar terugverdiend.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Belastingen

Een andere belangrijke factor zijn de energieprijzen en -belastingen. Een zwaardere belasting van 24 cent op een kuub aardgas en een 5 cent korting op iedere kWh stroom betekent dat voor meer dan 2 miljoen woningen de investeringen al binnen tien jaar zijn terugverdiend.

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk

Stop alsjeblieft met deze rechtse, commerciële, hobby!

Op 27 augustus 2021, 13:45
Petra

Laat ik nu vinden dat deze manier van klimaataanpak nu een echte linkse hobby is!

Op 30 augustus 2021, 09:03
Paul

Energietransitie is inderdaad een verdienmodel, maar geen hobby. Het is bittere nooodzaak...zie bijvoorbeeld Limburg. Klimaatverandering gaat gewoon door. Overigens wat dat betreft zouden we het allang over negatieve emissies moeten hebben ipv minder uitstoten...

Op 30 augustus 2021, 14:10
Hans

Precies Henk, al zou ik het eerder een lobby dan een hobby noemen. En dan een lobby van ingenieursburo's, staalhandel en constructeurs, installatiebranche, bouwbedrijven, banken, investeerders etc. noemen. Maar de biomassa roert zich ook weer: als we niet massaal aan de biomassa gaan, dan zijn we ten dode opgeschreven. Nou zijn we dat toch wel, maar volgens hen ook alle generaties na ons. We zien het wel.

Op 30 augustus 2021, 19:21
W. van den Bosch

"onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de NVDE, de branchevereniging voor bedrijven in de duurzame energie."
Wij van WC-eend adviseren... nou?

Op 31 augustus 2021, 00:11

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in