In het oppervlaktewater van de Rijn en de Maas zijn zeer lage concentraties van amfetaminen, slaap- en kalmeringsmiddelen, opiaten en cocaïne aangetroffen. De meeste stoffen gaan er tijdens de drinkwaterzuivering weer helemaal uit of worden sterk in concentratie verlaagd. Wel zijn in het uiteindelijke drinkwater op enkele locaties nog kalmeringsmiddelen terug te vinden, maar dat is niet bedreigend voor de volksgezondheid.
Drugs in drinkwater
In het oppervlaktewater van de Rijn en de Maas zijn zeer lage concentraties van amfetaminen, slaap- en kalmeringsmiddelen, opiaten en…
Opiumwet
Een en ander blijkt uit onderzoek in opdracht van de inspectie van het ministerie van VROM. De resultaten zijn dinsdag bekendgemaakt. Dankzij nieuwe meettechnieken is het volgens de onderzoekers voor het eerst dat er metingen naar deze stoffen - en in zo'n brede variëteit - zijn gedaan. De middelen, die onder de Opiumwet vallen, komen in het water doordat mensen ze uitplassen.
Geen gevaar
Hoewel de aangetoonde concentraties zeer laag zijn en er dus geen gevaar bestaat, bepleiten de onderzoekers wel om de aanwezigheid ervan in het watersysteem goed te blijven volgen. Ook zouden de effecten op het ecosysteem moeten worden onderzocht.
Cocaïnegebruik
Het onderzoek is uitgevoerd door het RIVM, KWR Waterrecycle Research Institute en een onderzoeksafdeling van een Spaanse universiteit. De resultaten maken het volgens een woordvoerster van KWR via 'terugrekenen' mogelijk om de cocaïneconsumptie in een aantal steden in te schatten en met elkaar te vergelijken.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Weer een argument voor wielrenners om onder de aanklacht uit te komen.
We zullen wel weer kritiek uit het buitenland krijgen dat we als eerste land ter wereld het gebruiken van drinkwater hebben gelegaliseerd.
Je zult maar bezig zijn met afkicken. Wordt dat via het drinkwater gedwarsboomd. Een klein beetje maar en je bent weer hooked.
maar in welke stad komen er van die kalmeringsmiddelen uit de kraan... zou toch niet