Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten rekenen lagere afvalkosten niet door

Gemeenten maken scherpere prijsafspraken met afvalverwerkers, maar inwoners merken daar weinig van in de afvalstoffenheffing, blijkt uit…

Gemeenten zijn afgelopen jaren fors minder gaan betalen voor het verwerken van afval, soms wel de helft. Inwoners merken nauwelijks iets van die kostendaling. Hun afvalstoffenheffing is sinds het jaar 2000 gemiddeld bijna vijfentwintig procent gestegen.

Betere prijsafspraken

Dat blijkt uit eigen onderzoek door het Financieele Dagblad (FD) bij vijftig Nederlandse gemeenten, waaronder de dertig grootste. Door de overcapaciteit aan afval konden gemeenten betere prijsafspraken maken met de afvalverwerkers. Volgens het FD blijkt uit recent afgeronde aanbestedingen dat de tarieven voor gemeenten meer dan de helft dalen in de nieuwe contracten. De krant haalt voorbeelden aan uit onder andere Apeldoorn, Zwolle, Leiden en Maastricht. 

Afvalstoffenheffing niet omlaag

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

In geen van de onderzochte gemeenten wordt de afvalstoffenheffing voor inwoners eveneens gehalveerd. De heffingen daalden de afgelopen twee jaar met hoogstens 1,1 procent en daar komt volgens de uitkomsten van het FD-onderzoek in 2014 weinig verandering in. Het FD-onderzoek geeft diverse verklaringen voor de cijfers, onder andere de stijgende kosten voor afvalscheiding en -inzameling.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnold

Kortzichtige journalistiek. De kosten bestaan niet alleen uit afvalverwerking. De kosten van inzameling, gemeentewerf e.d. zijn niet lager geworden. Er zou dus wel een verlaging kunnen zijn doorgevoerd maar geen halvering lijkt mij.

Op 14 januari 2014, 15:35
Willem

Wat alarmerender is, is het feit dat er een 'overcapaciteit' aan afval wordt aangeboden. En ik maar denken dat iedereen de afvalberg probeert te verkleinen, zowel fabrikant als consument.

Op 15 januari 2014, 07:39
Toon Nieuwhof

@Willem - ik neem aan dat bedoeld is dat er overcapaciteit aan verwerkingsinstallaties is en dat daardoor de prijzen dalen (dus apart inzamelen werkt). Kan iemand van redactie BB dat bevestigen? Anders blijft de onduidelijkheid door de reactie van Willem bestaan.

Op 15 januari 2014, 09:13
a.a. smits

Als de kosten dalen door overschot aan capaciteit is dat hooguit een tijdelijke dip. Geen enkel bedrijf houdt het vol om tegen (minder dan) de kostprijs te blijven functioneren.
Volgens mij kan het alleen structureel zijn als die kostprijs daalt en dat dat gebeurt is wel zeker. Steeds meer afvalproducten beginnen geld op te leveren.
Afval is al lang geen last meer maar een potentiele inkomstenbron.
Nu alleen nog de gemeenten dwingen om te zorgen dat zij geen winst meer maakt op de verplichte dienst (Wet milieubeheer art. 10.21) en dus ook de burger teruggeven wat er nu via omwegen wordt weggesluisd: de dividenden en btwcompensatie

Op 15 januari 2014, 10:46
jakov

Overschotten in de exploitatie afvalophalen enz. komen toch ten gunste van een apart potje? In slechtere tijden kan het nadeel ten laste van het potje gebracht worden.
Daarnaast de compensabele BTW: De door een gemeente betaalde BTW kan in een groot aantal gevallen worden teruggevraagd aan het rijk. Het rijk is ook niet gek. Die heeft eertijds de algemene uitkering verlaagd. M.a.w. de gemeente schiet er niks mee op met dien verstande dat ze een component BTW als kosten moeten toerekenen bij de bepaling van de afvaltarieven. Wanneer ze dat laatste niet doen schieten ze er bij in.

Op 15 januari 2014, 14:49

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in