De G40, het netwerk van de 40 grootste steden in Nederland, is enthousiast over het bereikte resultaat, maar vindt dat er nog veel onduidelijk is over de rol van gemeenten bij de ontwikkeling van de energie-infrastructuur. Dit meldt het stedennetwerk in reactie op de gepresenteerde hoofdlijnen van het Klimaatakkoord.
G40: rol gemeenten bij energie-infrastructuur onduidelijk
De G40, het netwerk van de 40 grootste steden in Nederland, is enthousiast over het bereikte resultaat, maar vindt dat er nog veel…
Vooruitgang niet blokkeren
Steden zijn al volop bezig met het verduurzamen van zowel bestaande als nieuwe woningen. Vooral daar ziet de G40 mooie ambities en concrete plannen. Voorzitter Ferd Crone van de G40 vindt het positief dat er een ‘lening op het huis’ komt voor huiseigenaren die hun woning willen aanpassen. Daarmee kunnen ze de aanpassingen realiseren zonder dat de woonlasten stijgen. G40 wil ook dat er meer mogelijkheden voor leningen komen voor de lagere inkomens. ‘Anders staan die buitenspel en blokkeer je de vooruitgang van de transitie’, aldus Crone.
Gemiste kans
De doelstellingen van het Klimaatakkoord houden in dat in de aanloop naar 2050 gemiddeld 200.000 woningen en andere gebouwen per jaar aardgasvrij moeten worden. Inmiddels hebben zich 75 gemeenten voor de sluitingsdatum van 1 juli 2018 bij het ministerie van Binnenlandse Zaken aangemeld voor een proeftuin Aardgasvrije Wijken. Het ministerie heeft slechts financiering beschikbaar voor maximaal 20 gemeenten. ‘Dat betekent nu dus dat vijfenvijftig supergemotiveerde gemeenten buiten de deur worden gehouden. Dat is een gemiste kans. Wij zeggen tegen het kabinet: beloon nou alle aangemelde gemeenten, ga op 75 plekken aan de slag’, aldus voorzitter Cora-Yfke Sikkema van de themagroep Duurzaamheid van de G40. ‘Wanneer je als rijk daarin investeert, doe je via de gemeenten iets concreets en tastbaars voor de inwoners. Zo ontstaat er draagvlak voor het verminderen van de CO2-uitstoot. Het is een investering die zichzelf terugverdient’.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het energie-transitieplan focust veel te weinig op innovatie van nieuwe energiebronnen (denk aan waterstof, getijdenenergie, nieuwe uitvindingen e.d.). Het gevaar dreigt dat op dit moment te veel (subsidie) geld wordt gestoken in energiebronnen en energieontwikkelingen die in de toekomst vanwege te veel negatieve aspecten weer gaan verdwijnen (bijv. windmolenparken, elektrisch autorijden).
Te snel omschakelen voor een Nederlands CO2 aandeel van 0,4% kan tot grote kapitaalvernietiging leiden.
Belangrijke aandachtspunten zijn vooral ook het Mondiaal - en Europees energie-transitiebeleid. Hoe gaat bijvoorbeeld de rest van de wereld deze operatie uitvoeren?