Tientallen gemeentebesturen hebben plannen om in de komende jaren woningen van het aardgas af te koppelen. Dat blijkt uit een analyse van de coalitieakkoorden door de NOS. De omroep telde zeker 41 gemeenten die afspraken hebben gemaakt over wonen zonder aardgas. Het gaat in totaal om tienduizenden woningen in ruim zeventig wijken.
Gemeenten maken begin met aardgasloos wonen
Tientallen gemeentebesturen hebben plannen om in de komende jaren woningen van het aardgas af te koppelen. Dat blijkt uit een analyse van…
Concrete plannen
Het kabinet stuurt aan op een einde aan het gebruik van aardgas vanaf 2050. Een deel van de gemeenten gaat daar met concrete plannen nu al mee aan de slag. Zo wil Den Haag de komende vijf jaar 25.000 tot 30.000 woningen energieneutraal maken. Volgens de NOS heeft de hofstad de grootste ambities. Ook Nijmegen, Wageningen en Ede hebben relatief grote ambities op dit gebied.
Rotterdam en Amsterdam
In het dinsdag gepresenteerde collegeprogramma van Rotterdam staat dat 10.000 bestaande woningen van het aardgas af moeten. Ook Amsterdam wil drie hele wijken van het aardgas afhalen.
Geen concrete plannen
Ongeveer een derde van de 278 gemeenten die de NOS onderzocht, heeft nog helemaal geen concrete plannen voor aardgasvrije woningen. (ANP)
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit is veel te impulsief beleid. De aanleg van het huidige aardgasnet heeft ons belastingbetalers indertijd vele miljarden gekost en wat is nu eenvoudiger dan dat Shell gewoon doorgaat met boren in de Noordzee en als dat niet snel genoeg gaat maak dan aankoopdeals met Noorwegen, Duitsland of zelfs Rusland. Het halsoverkop sluiten van het aardgasnet is m.i. financieel rampzalig en vergroot alleen maar de armoede en polarisatie bij onze bevolking. Niet doen dus !
De volgorde hoort te zijn:
eerst een landelijk meerjaren energiebeleidsplan opstellen voor de toekomst (welke energiemogelijkheden/bronnen voldoen aan de uitgangspunten van de Parijsakkoorden en welke zijn financieel/economisch daarvoor het meest geschikt).
vervolgens een daarbij behorend financieel meerjarenplan opstellen.
eventueel subsidiebeleid kan daarop worden afgestemd.
Eventuele toekomstige energiebronnen kunnen m.i. dan zijn: aardgas uit andere landen, waterstof (het huidige aardgasnet blijft dan bruikbaar), zonenergie, windenergie en getijdenenergie (eb/vloed).