ruimte en milieu / Partnerbijdrage

‘Investeren in de gezonde stad loont!‘

Groningen gezondste stad Nederland, Rotterdam kan impuls gebruiken.

21 november 2022
groningen

Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis presenteert de tweede editie van de Gezonde Stad Index 2022. Arcadis bracht twintig plus vijf gemeentes in kaart op het gebied van gezondheid. Als basis gebruiken we een onderzoek van het RIVM dat keek naar de kenmerken van een gezonde stad. Hoe draagt de fysieke omgeving in de praktijk bij aan gezondheid. Groningen blijkt het gezondst, daarna Emmen en Apeldoorn. Onderaan vinden we Amsterdam, Zaanstad en Rotterdam.

De vier grote steden scoorden deze keer minder goed dan in de eerste editie. Ze zijn vooral niet stil blijven staan, alleen deden de anderen het beter. Utrecht staat nu op plek 14, Den Haag op 16, Amsterdam op 18 en Rotterdam op 20.

De ranglijst:

1.       Groningen (1)
2.       Emmen (7)
3.       Apeldoorn (6)
4.       Nijmegen (2)
5.       Maastricht (3)
6.       Almere (4)
7.       Amersfoort (5)
8.       Haarlem (10)
9.       Enschede (16)
10.     Breda (9)
11.     Arnhem (14)
12.     Eindhoven (13)
13.     Leeuwarden (11)
14.     Utrecht (12)
15.     Terneuzen (8)
16.     Den Haag (15)
17.     Tilburg (18)
18.     Amsterdam (17)
19.     Zaanstad (20)
20.     Rotterdam (19)

Naast deze twintig brachten we nog vijf andere gemeenten in kaart. Twintig plus vijf, want we willen natuurlijk wel een vergelijking kunnen maken. Leiden en Zwolle zouden beiden op plek 6 terecht komen, Haarlemmermeer op 12 en Den Bosch en Zoetermeer op 16. 

‘Nederlandse steden zijn op wereldschaal fijn om in te wonen’, zegt John Boon van Arcadis. ‘We zien echter dat investeren in de gezonde stad loont. Investeringen in ruimte en ontwikkeling doen gemeentes samen met ontwikkelaars die woningen, voorzieningen en openbare ruimte realiseren. Daarom is de keuze voor een projectontwikkelaar medebepalend voor gezondheid. Ook samenwerken met inwoners en gebruikers van de stad helpt bij het realiseren en onderhouden van de gezonde stad. Voorbeelden hiervan zien we al in Amsterdam (Green Mile) en Amersfoort (Piet Mondriaanlaan). Een punt van aandacht is de luchtkwaliteit. Nederland voldoet niet aan de door de Wereldgezondheidsorganisatie gestelde normen. Tijdens corona gingen we de goede kant op, maar doordat we het normale leven weer oppakken verslechtert ook de luchtkwaliteit.’   

Eke Schins van Arcadis: ‘In de ontwikkeling van een gezonde stad zit de organisatorische opzet van gemeentes soms in de weg. Afdelingen werken niet samen of er is geen goed overzicht van de knelpunten en de problematiek rondom de gezonde stad. Bovendien wordt ook de fysieke stad vanuit die gemeentelijke organisatiestructuur opgedeeld in ‘assets’ in plaats van buurten, parken en straten. Veel ingrepen in de stad zijn dan ook te monofunctioneel. Als voorbeeld noemen we 30 kilometer zones. Veel gemeentes integreren die niet met het groenbeleid, maar ontwikkelen deze onderwerpen los van elkaar. Daarom is een van onze adviezen om een medewerker aan te stellen gesteld specifiek voor het onderwerp en beleidsvraagstuk gezonde stad, zoals bijvoorbeeld Amsterdam en Nijmegen hebben gedaan. Uit onze eerste Gezonde Stad Index 2020 bleek al dat Groningen een voorbeeld is dat deze integrale aandacht ook daadwerkelijk resultaat oplevert.’   

Download hier het hele onderzoek.

Voor meer informatie:


Tim Preger
Woordvoerder & Senior Adviseur Communicatie

T: +31627062406
tim.preger@arcadis.com

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.