Dreigende stagnatie
Zwolle stond in 2007 voor de keuze een dure grondwatersanering in het centrum à 150 miljoen euro uit te voeren of te kiezen voor innovatieve oplossingen. Zwolle ontwikkelde een visie op de vervuilde ondergrond en een gebiedsgerichte aanpak, waarbij de aanpak van grondwaterverontreiniging en ruimtelijke ontwikkeling hand in hand gaan. Daarmee werd een dreigende stagnatie van de ontwikkeling van het centrum afgewend.
Canadese prijs voor Zwolse aanpak bodemverontreiniging
De gemeente Zwolle heeft de internationale Brownie Award van het Canadian Urban Institute gewonnen voor een gebiedsgerichte aanpak van…
Diepte
De aanpak van de verontreiniging is complex. De vuile grond zit op grote diepte en de verontreinigde gebieden lopen door elkaar, waardoor het niet duidelijk is wie er voor verantwoordelijk is. Dit maakt dat gebieden vaak niet ontwikkeld kunnen worden. Het verontreinigde gebied wordt nu als geheel aangepakt en één partij wordt daarvoor verantwoordelijk.
Beweging
Een ander uitgangspunt van de visie is het werken met ondergrondse functies, zoals bodemenergie: het te saneren grondwater wordt gebruikt voor verwarming of koeling van gebouwen. Renate Postma van de gemeente Zwolle: ‘Tot nu toe mocht je in een verontreinigd gebied geen koude- en warmteopslag (kwo) toepassen, want het verontreinigde water mag niet in beweging komen. Nu draaien we het om, en willen dat er zoveel mogelijk kwo wordt toegepast.’ Bij kwo worden bodem en grondwater benut voor het koelen en verwarmen van gebouwen. Kwo brengt het grondwater in beweging, waardoor bacteriën de kans krijgen de waterverontreiniging te lijf te gaan. De totale kostenbesparing is meer dan 100 miljoen euro. Bovendien betekent toepassing van kwo dat er veel minder CO2 wordt uitgestoten.
Schepje
Zwolle is blij met de prijs, een sculptuur van een stukje hout en een schepje op een rotsachtige voet. ‘In Canada is het een heel prestigieuze award’, zegt Postma. De prijs is met name van belang omdat Canada, samen met China, een aandachtsland is voor het Netherlands Soil Partnership, een netwerkorganisatie van bedrijven, kennisinstellingen en de overheid die zich richt op het internationaal vermarkten van de Nederlandse bodemkennis. Postma: ‘Daarin loop Nederland voorop.’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Als er maar geen gebruik wordt gebruik vd "Coercion" tactiek, deze is zeer ingrijpend en na het ingraven kan het zand niet meer terug en dit creeërd schade voor het zand en de micro-organisme die in handen vd graver komen.