Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Afsluiting natuurgebied Posbank valt fors duurder uit

Om de toeristische druk op de Postbank te verminderen, worden er maatregelen getroffen. De blijken duurder dan gepland.

ANP
28 juni 2022
De Posbank - Nationaale Park
Shutterstock

De afsluiting van natuurgebied de Posbank bij Rheden valt fors duurder uit. De afsluiting maakt deel uit van het masterplan Veluwezoom. Dat was begroot op ongeveer 6 miljoen euro, maar gaat nu 14,3 miljoen euro kosten. En dat bedrag kan nog oplopen, als verwachte subsidies tegenvallen en de bouwkosten verder oplopen, melden burgemeester en wethouders van Rheden in een nota aan de gemeenteraad.

Toeristische druk

Er is al jaren gesproken over maatregelen om de toeristische druk op de Posbank te verminderen. Het is vaak erg druk in het gebied van Natuurmonumenten. Veel toeristen uit binnen- en buitenland rijden een rondje door het gebied. Dat is straks tijdens weekenden en op feestdagen tussen 1 april en 30 oktober niet meer mogelijk. Een aantal parkeerplaatsen wordt afgesloten en er komt onder meer een toegangssysteem om het verkeer bij te grote drukte te reguleren. Natuurmonumenten gaat daarnaast het bezoekerscentrum aan de voet van de Posbank renoveren. In 2025 moet alles klaar zijn.

Inflatie en bouwkosten

Dat de kosten zo sterk zijn toegenomen komt volgens B en W door de inflatie en door sterk gestegen bouwkosten omdat aannemers veel duurder zijn geworden. Terreinbeheerder Natuurmonumenten moet met 8,5 miljoen euro het grootste deel van het bedrag betalen. Rheden moet ruim 5,4 miljoen euro neerleggen en het resterende bedrag komt voor rekening van de gemeente Rozendaal.

Helemaal afsluiten

De gemeenteraad van Rheden bespreekt de nota dinsdagavond. Er ligt ook nog een motie om de Posbank in de vakantiemaanden juli en augustus helemaal af te sluiten en de rest van het jaar tijdens alle weekenden. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Nauwelijks natuur in dit land en de paar vierkante meter die er is, daar mag het gros van de bevolking straks niet meer komen. Gaaf land!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie