De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vergoedt alle schade die door aardbevingen in Groningen ontstaat. Er is geen limiet voor de afhandeling van die schade, stelde minister Henk Kamp van Economische Zaken zaterdag.
Alle bevingsschade wordt vergoed
Alle schade die door aardbevingen in Groningen ontstaat wordt door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vergoed. Er is geen limiet…
Ontoereikend Hij reageerde daarmee, via zijn woordvoerster, op de oproep van Max van den Berg, commissaris van de Koning in Groningen, dat er 2 miljard euro beschikbaar moet komen om de gevolgen van de aardbevingen de komende vijf jaar op te vangen. De 1,2 miljard euro die Kamp in januari toezegde, is niet meer toereikend om de schade te dekken, aldus Van den Berg zaterdag in een interview met het Dagblad van het Noorden.
Hij reageerde daarmee, via zijn woordvoerster, op de oproep van Max van den Berg, commissaris van de Koning in Groningen, dat er 2 miljard euro beschikbaar moet komen om de gevolgen van de aardbevingen de komende vijf jaar op te vangen. De 1,2 miljard euro die Kamp in januari toezegde, is niet meer toereikend om de schade te dekken, aldus Van den Berg zaterdag in een interview met het Dagblad van het Noorden.
Geen reactie NAM
De NAM zelf wil nog niet reageren. ,,Dat doen we op zijn vroegst maandag'', aldus een woordvoerder. ,,We hebben het artikel gelezen uiteraard, maar reageren niet via de media. We gaan eerst intern overleggen.''
Risicogebied groter
Sinds de aardschokken in de stad Groningen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer in september is het risicogebied volgens de commissaris aanzienlijk groter geworden. In het bedrag van 1,2 miljard was rekening gehouden met globaal de helft van het aantal mensen en gebouwen dat nu in de gevarenzone blijkt te liggen, zegt hij. Van den Berg vindt dat de minister en de NAM zich ruimhartiger moeten opstellen. De schadeafwikkeling verloopt bovendien traag, onder meer door allerlei ingewikkelde juridische regels, aldus Van den Berg.
Compensatiegeld
Een jaar geleden zei Van den Berg dat er een miljard euro nodig is voor de bewoners die schade hebben van de aardschokken. Hij werd daarna naar eigen zeggen ,,bijna een jaar weggehoond door de Tweede Kamer''. Uiteindelijk sloot de provincie een akkoord met de NAM en de minister over 1,2 miljard euro aan compensatiegeld. (ANP)
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Zou drammer Van den Berg eigenlijk wel grenzen kennen. In de kop van Noord-Holland komen regelmatig aardschokjes van 3,7 op de schaal van Richter. Derhalve 1 punt meer dan in de stad Groningen. Daar horen we niemand over krimpscheurtjes en/of schadeclaims. De problemen in Groningen hebben daarom zeer waarschijnlijk te maken met de abombinabele staat, waarin een groot deel van de gebouwen al tientallen jaren verkeren. Een wel erg hoog van de toren blazende CdK kan daar natuurlijk geen schade voor claimen.
Wat een zure reactie, mijnheer Wiersma. Even wat feiten:
In 2013 zijn er 119 bevingen met een magnitude van 1.5 tot 3.0 geregistreerd onder het Groningenveld. Voor de kust van Noord-Holland waren dat er 7, en de grootste daarvan had een magnitude van 2.5.
De combinatie Staat/NAM heeft sinds de jaren zestig voor miljarden aan gas onder onze voeten weggehaald, op een diepte van 3 km. De Groningse bodem is daardoor voortdurend in beweging. Naarmate het gasveld leger raakt, neemt het aantal aardbevingen toe. De kracht van de bevingen neemt ook toe. En de bodem blijft flink dalen.
Schade is er aan nieuwe, goed onderhouden huizen, maar ook aan oude, minder goed onderhouden huizen. Er is zelfs schade aan monumenten die tot wel vijfhonderd jaar lang zonder enige scheur in de dikke muren op de Groningse bodem hebben gestaan.
Tot slot: CdK van den Berg claimt niet hoog van de toren. Alle schade die door mijnbouw veroorzaakt wordt, moet het mijnbouwbedrijf vergoeden. Dat is een wettelijke verplichting.