Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Geluidshinder vliegveld Rotterdam flink toegenomen

Niet alleen het aantal klachten over geluidsoverlast van Rotterdam The Hague Airport verdrievoudigde, het aantal klagers verdubbelde ook.

ANP
24 september 2022
luchthaven-Rotterdam-The-Hague-Airport.JPG

De Milieudienst Rijnmond heeft in het derde kwartaal van dit jaar 35.751 klachten ontvangen over geluidsoverlast van Rotterdam The Hague Airport. Dat zijn er bijna 25.000 meer dan in 2021, toen er 11.318 meldingen binnenkwamen. Ook het aantal melders is flink toegenomen, staat in de kwartaalrapportage van de milieudienst. In totaal klaagden in de periode van mei tot en met juli 1407 mensen over vliegtuiglawaai. Dat zijn er 701 meer dan een jaar eerder in dezelfde periode.

Grote toestellen

De toename van het aantal meldingen hangt samen met een toename van het aantal vluchten vanaf Rotterdam The Hague Airport. In vergelijking met vorig jaar gebruikten bijna drie keer zoveel grote vliegtuigen de luchthaven in het derde kwartaal van dit jaar: 7241 tegenover 2569. De meeste klachten gingen ook over grote toestellen. Vorig jaar werd er minder gevlogen door corona en de Milieudienst Rijnmond wijst er verder op dat het derde kwartaal door de zomervakantie traditioneel de drukste periode van het jaar is. Verder zijn in de afgelopen maanden vakantievluchten van Schiphol naar Rotterdam verplaatst.

Maatregelen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die gaat over handhaving van de milieu- en geluidsnormen op het vliegveld, waarschuwde eerder deze maand dat de luchthaven de normen dreigt te overschrijden. Volgens de ILT raakt de geluidsruimte voor het lopende jaar, dat loopt van 1 november tot 31 oktober, deze maand al op als er geen maatregelen worden genomen. De ILT dreigt ook met maatregelen als hieraan geen gehoor wordt gegeven. Een aantal partijen in de Rotterdamse gemeenteraad heeft het stadsbestuur gevraagd wat de gemeente kan doen om hinder voor omwonenden binnen de perken te houden.

Grote verdeeldheid

In Rotterdam bestaat grote verdeeldheid over de toekomst van het vliegveld, dat oorspronkelijk voor zakelijke reizigers was bedoeld en niet voor vakantievluchten. Een aantal partijen wil de luchthaven sluiten en op die plaats duizenden woningen bouwen en een park aanleggen. Andere partijen zien ook in de toekomst een al dan niet bescheiden rol weggelegd voor de luchthaven. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Is het probleem het vliegveld zelf of de toename van het vliegverkeer? We zijn sinds eind jaren ‘90 met z’n allen drie keer meer gaan vliegen. Waarom? Gewoon omdat het mogelijk was. Als we ons vlieg gedrag nu eens terugbrengen tot dat van eind jaren ‘90 dan is het probleem opgelost.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie