Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Utrecht pakt verouderde bedrijventerreinen aan

Van de ongeveer 150 bedrijventerreinen in de provincie is een aantal zwaar verouderd.

ANP
07 juni 2023
Ecologisch gebouw met de muur vol planten. Bron: Shutterstock
Ecologisch gebouw met de muur vol planten. Bron: Shutterstock

De provincie Utrecht trekt 30 miljoen euro uit voor het opkopen van verouderde kavels op bedrijventerreinen. Dat budget is ook bedoeld voor het vernieuwen en duurzamer maken van die terreinen.

financieel adviseur

JS Consultancy
financieel adviseur

Financieel Adviseur Samenleving

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Financieel Adviseur Samenleving

Van de ongeveer 150 bedrijventerreinen in de provincie Utrecht is een aantal zwaar verouderd. ‘Veel ondernemers op die bedrijventerreinen zijn niet meer tevreden over hun huisvesting. Hun loods, fabriek, magazijn of bedrijfshal is verouderd en delen van de terreinen zelf zijn bepaald geen visitekaartje: saai, gedateerd, niet meer functioneel en vol eentonige bedrijfspanden’, schrijft de provincie.

Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU)

Voor het intensiever en duurzamer gebruiken van de bedrijventerreinen werkt de provincie samen met de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU). Die uitvoeringsorganisatie werkt al meer dan 10 jaar in opdracht van de provincie aan de verbetering en herstructurering van bestaande bedrijventerreinen in de provincie. Daar is recent een budget van 30 miljoen euro aan toegevoegd voor een plan om de markt in beweging te brengen. De OMU gaat verouderde kavels opkopen en vernieuwen. Zo komt er ruimte voor ondernemers om te verhuizen én worden de verouderde bedrijventerreinen vernieuwd en intensiever gebruikt.

120 voetbalvelden

‘We willen toegankelijke, groene en duurzame bedrijfsterreinen creëren, die efficiënt gebruikt worden en waar de medewerkers met plezier naar toe gaan’, zegt OMU-directeur Frans Hazeleger. ‘Maar liefst 60 procent van het energieverbruik vindt plaats op bedrijventerreinen. Daar kun je een duurzame slag slaan door zonnepanelen op de grote daken te leggen. We streven ernaar om 85 hectare, dat zijn zo’n 120 voetbalvelden, van de nodige extra ruimte te creëren door de bestaande terreinen intensiever te gebruiken. Zo houden we meer ruimte in de regio over voor groen, woningen en energieopwekking.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
De provincie als vergunningverlener, eigenaar, investeerder en belanghebbende.... Is dit wel zo slim?
Advertentie