ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Bijeenkomst aanpak asbestdaken en SVn Maatwerklening asbestdaksanering

Save de date: Bijeenkomst aanpak asbestdaken en SVn Maatwerklening asbestdaksanering.

Asbestdaken.png

Het verwijderen van asbest uit onze leefomgeving blijft belangrijk voor ieders veiligheid en gezondheid. Hoe maak je dat als gemeente of provincie makkelijker en betaalbaarder? Tijdens de bijeenkomst aanpak asbestdaken en SVn Maatwerklening asbestdaksanering op 9 november leggen we het uit.

Maatwerklening voor asbestsanering

SVn heeft in opdracht van het Rijk een ‘SVn Maatwerklening asbestdaksanering’ ontwikkeld. Daarnaast stelt het Rijk voor provincies en gemeenten een bijdrage van 12 miljoen euro beschikbaar ter dekking van de kosten en financiële risico’s voor het verstrekken van deze leningen. De gemeente of provincie ontvangt na het verstrekken van de ‘SVn Maatwerklening asbestdaksanering’ voor 25 procent per verstrekte lening een tegemoetkoming van het Rijk. De Rijksregeling loopt tot en met 2028.


Waarom een maatwerklening aanbieden?

Asbestdaken zijn één van de maatschappelijke opgaven zoals energiebesparing en verduurzaming (groene gemeente) waar gemeenten momenteel mee bezig zijn. De SVn Maatwerklening asbestdaksanering zorgt ervoor dat ook woningeigenaren met een lager inkomen hun asbestdak kunnen saneren. Daarnaast geeft de lening ruimte om (deels) ook het nieuwe (duurzame) dak, sloop van het pand en asbest gerelateerde bodemsanering te financieren. Zo wordt elke inwoner van de gemeente meegenomen in de uitvoering van gemeentelijk beleid. Uiteraard gelden hiervoor de spelregels van de loan to value; de gezonde verhouding tussen de waarde van het onderpand en de lening.


Urgentie

Naast het gezondheidsbelang van het verwijderen van asbestdaken, zijn er voor eigenaren van een woning of pand met een asbestdak nog meer redenen om hun dak te vervangen. Bij steeds meer verzekeraars wordt het lastiger om een verzekering af- of over te sluiten op een woning met een asbestdak. Daarnaast verhogen meerdere verzekeraars de premie van de opstalverzekering en de dekking van de kosten bij schade of brand neemt aanzienlijk af. Kortom een groter financieel risico voor dakeigenaren. Deze problemen gaan steeds meer spelen ook bij inwoners van uw gemeente.


Aanvullende leningproducten

Gemeenten en provincies kunnen aanvullend nog meer leningproducten aanbieden via SVn. Bijvoorbeeld een Stimuleringslening of een Verzilverlening. Deze producten richten zich op particuliere eigenaren met voldoende financiële draagkracht. Voor deze producten is geen Rijksbijdrage beschikbaar. Meerdere provincies tonen al interesse in de ‘SVn Maatwerklening asbestdaksanering’. Het gaat om onder andere de provincies Gelderland, Utrecht en Overijssel. De provincie Drenthe biedt inmiddels deze Maatwerklening aan via een uitgebreide asbestdakenregeling.


Programma bijeenkomst

Tijdens deze bijeenkomst neemt het landelijk Programmabureau Versnellingsaanpak asbestdaksanering u mee in:

  • De aanpak van asbestdaken op landelijk niveau op dit moment; wat doen we voor en met gemeenten.
  • De SVn Maatwerklening asbestdaksanering voor particulieren

Noteer deze datum alvast in uw agenda: 9 november van 10.00 – 12.00 uur. 


Meer informatie & aanmelden

Meer informatie over de bijeenkomst vindt u op de website Versnellingsaanpak Asbestdaksanering. Aanmelden kan door dit formulier in te vullen. Bij vragen kunt u contact opnemen met Jeroen Mooy via jeroen.mooy@syntraal.com.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.