of 58952 LinkedIn

Mystery Burger: De ijsberg van Meerssen

Na nog geen jaar tijd viel afgelopen mei het Meerssense college, bestaande uit de partijen BRUG-M, FOCUS en Partij Groot Meerssen (PGM). De fracties in de raad wilden voor 2 juli met een nieuw college komen en dat is gelukt, maar dan wel zonder de grootste partij BRUG-M. In plaats daarvan helpt de VVD de andere collegepartijen nu aan een krappe meerderheid. Vanavond wordt het collegeakkoord tijdens een speciale raadsvergadering besproken.

Fractieleider Roger Thijssen van FOCUS spreekt de raad triomfantelijk toe namens zijn partij en zijn coalitiepartners. ‘Zorgvuldigheid gaat voor snelheid met dit akkoord. Het is een gezamenlijk product geworden. We moeten niet meer tegen elkaar zijn, maar met elkaar zijn’, aldus Thijssen, die ook wijst op de verantwoordelijkheid van burgers in Meerssen. Zij mogen het nieuwe college van input en ideeën voorzien. Daarnaast moet de gemeente meer naar zichzelf kijken, want die heeft een slecht imago op het gebied van de bestuurscultuur. Thijssen tegen zijn collega’s: ‘Wij doen met klem een beroep op u om te handelen naar uw rol. Voer politieke discussies niet in de media, maar hier in de raad! Ook moet u niet spelen op de persoon! Iedereen moet daadkracht tonen, want waar wrijving ontstaat, ontstaat ook glans!’

 

Na zijn betoog hebben de oppositiepartijen geen goed woord over voor Thijssen en het coalitieplan. ‘Het zijn mooie woorden, maar wat komt er allemaal van terecht? Een volgende bestuurlijke chaos kunnen wij ons niet permitteren,’ blaast CDA-voorvrouw Agnes Jonkhout. ‘Wij wilden wethouders van buiten. Toch zijn er weer wethouders aangetrokken die een geschiedenis in Meerssen hebben,’ zegt raadslid Paul Janssen (KIJK). Hij houdt de raad voor dat ze te veel emoties en te weinig gezond verstand heeft.

Daarna mag fractievoorzitter Tiny Gorrissen van BRUG-M spreken. Zij voelt zich als grootste fractie in de kou gezet. ‘De titel van uw akkoord is Meerssen in Balans, maar het moet Meerssen uit Balans zijn!’ Zij en de anderen mochten niet meepraten tijdens de collegeonderhandelingen. Dat steekt. Gorissen: ‘U neemt hiermee het risico tot polarisatie!’

 

In de tweede termijn mag Thijssen antwoorden, maar van een helder debat is nauwelijks nog sprake. De raadsleden buitelen over elkaar heen om hem het vuur aan de schenen te leggen. CDA’er Jonkhout vindt dat hij niet al haar vragen correct beantwoordt en KIJK-leider Jansen laat zijn emoties botvieren op het collegeakkoord. Thijssen zelf slaat hard terug, evenals PGM-raadslid Bjön Molling, die vindt dat de oppositiepartijen zich constructief moeten opstellen. De tweede termijn verzand in geharrewar, beschuldigingen en jij-bakken van beide kanten. Gelukkig weet de kersverse burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz (VVD) de orde te bewaren. Zij moet geregeld ingrijpen. Na een emotioneel debat wordt het collegeakkoord met een meerderheid van één stem aangenomen. Mokkend gaat iedereen uiteen.

 

De gemeenteraad van Meerssen staat in Limburg en daarbuiten niet te boek als een raad zonder problemen. Burgemeesters kwamen en gingen, en twee jaar geleden pleegde een geliefde wethouder zelfs zelfmoord. De laatste raadsvergadering over het nieuwe collegeakkoord laat zien dat er veel frustratie en boosheid is. De Mystery Burger vermoedt dat hieronder een grote ijsberg aan emoties zit die niet zomaar zal verdwijnen. Het is daarom halszaak dat de raad van Meerssen professionele hulp zoekt, zodat de verhoudingen kunnen normaliseren. 

Kemal Rijken 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.