Advertentie
juridisch / Nieuws

Zorgfraudeurs veroordeeld voor valsheid in geschrifte

De rechter legt het duo echter geen beroepsverbod op.

22 augustus 2024
Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem. Bron: Rechtspraak.nl
Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem. Bron: Rechtspraak.nl

De bestuurder van Flexzorg is door de rechtbank Gelderland veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. De Wmo- en Jeugdzorgaanbieder had overeenkomsten met de gemeenten Apeldoorn en Arnhem. Een vrouw die zakelijk betrokken was krijgt 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Beiden zijn veroordeeld voor valsheid in geschrifte en het gebruik van die vervalste documenten.  

Beleidsadviseur Verkeer en Mobiliteit

JS Consultancy
Beleidsadviseur Verkeer en Mobiliteit

Adviseur finance & control | Publieke sector | BMC

BMC
Adviseur finance & control | Publieke sector | BMC

De man declareerde als leidinggevende zorguren die in werkelijkheid niet werden gemaakt of werden uitgevoerd door onvoldoende geschoold personeel. Om deze spookzorg te verantwoorden vervalste hij jarenlang arbeidsovereenkomsten, jaaropgaves, salarisspecificaties, betalingsbewijzen en facturen. Bij het sjoemelen werkte de man nauw samen met een boekhouder en een 29-jarige vrouw. De boekhouder is eerder veroordeeld, maar het Openbaar Ministerie (OM) liet al weten in hoger beroep te gaan.

Nepdocumenten

Volgens de rechtbank Gelderland nam de bestuurder het initiatief tot het vervalsen. De man maakte in een civiele procedure tegen de gemeente Apeldoorn gebruik van deze nepdocumenten. Ook stuurde hij vervalste stukken naar Arnhem, toen die gemeente een rechtmatigheidsonderzoek verrichtte.

Inhuur

De man bekende een groot deel van de delicten. Hij verklaarde dat zijn bedrijf zo snel groeide dat hij het administratieve overzicht was verloren. Er was volgens hem wel sprake van de inhuur van personeel, onder andere via de onderneming van de boekhouder en het bedrijf van de vrouw. Laatstgenoemde ontkende dat er sprake was van valse stukken als het gaat om de zorgfraude.

Schadeloos

Maar de rechter in Arnhem gelooft hun verhalen niet, en oordeelt dat alle stukken valselijk zijn opgemaakt. Het duo was, gelet op hun partnerrelatie en zakelijke betrokkenheid, op de hoogte van de onechtheid van de stukken. De rechtbank legt voor de man een lagere straf op dan de officier van justitie eiste. Bij een schadebedrag tussen 500.000 en 1.000.000 euro is de richtlijn een gevangenisstraf van 18 tot 24 maanden. Het benadelingsbedrag in deze zaak bedraagt ruim 590.000 euro, vandaar een celstraf van achttien maanden (waarvan zes voorwaardelijk). Bovendien houdt de rechter rekening met de relatief geringe gevolgen van de zorgfraude. De man stelde de gemeente inmiddels schadeloos.

Jong kind

Bij het opleggen van de straf aan de vrouw houdt de rechtbank er rekening mee dat zij in de zorgfraude een betrekkelijk kleine rol speelde. In beide gevallen wordt meegewogen dat de man en de vrouw gezamenlijk ouders zijn van een jong kind. De proeftijd bij de voorwaardelijke straffen is twee jaar. 

Recidive

Het OM eiste ook dat beiden drie jaar lang niet meer in de zorg mogen werken. Maar met een dergelijk beroepsverbod ging de rechter niet mee. De reclassering denkt dat de kans op herhaling klein is. Voor zowel de man als de vrouw vindt de rechtbank het opleggen van een beroepsverbod ‘niet meer opportuun’. De uitgedeelde straffen zijn voldoende om te voorkomen dat beiden in de toekomst nieuwe strafbare feiten zullen begaan. De vrouw zei tijdens de zitting dat ze in de zorg wil blijven werken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Er zal dus door deze criminelen alles gedaan worden om niet nogmaals door de mand te vallen. Wat zijn rechters toch ongelofelijk naïef wat dit soort geboren oplichters betreft.
Advertentie