Advertentie
juridisch / Nieuws

Schiedam mag vuurwerkvergunningen niet intrekken

Het intrekken van de vergunning van de vuurwerkverkopers zou ertoe leiden dat mensen vuurwerk in aangrenzende gemeenten gaan kopen.

ANP
29 november 2023
Vuurwerkverbod-shutterstock-526320079.jpg
Shutterstock

De vergunningen van vier vuurwerkverkopers in Schiedam mogen niet worden ingetrokken en zij mogen vuurwerk blijven verkopen. De rechtbank in Rotterdam vernietigde woensdag een beslissing van het Schiedamse college om hun vergunning in te trekken.

Beleidsadviseur RO | Publieke Sector | Landelijk | BMC

BMC
Beleidsadviseur RO | Publieke Sector | Landelijk | BMC

Afdelingshoofd Organisatie, Personeel en Financiën (OPF)

Gemeente Nieuwegein
Afdelingshoofd Organisatie, Personeel en Financiën (OPF)

Hoger risico

Schiedam besloot de vergunning van de verkopers in te trekken om het afsteekverbod voor vuurwerk dat komende jaarwisseling geldt in de Zuid-Hollandse plaats. Het college van burgemeester en wethouders concludeerde dat het verkopen van vuurwerk in een gemeente waar het afsteken verboden is, zou leiden tot ‘een hoger risico op het illegaal afsteken van vuurwerk dan wanneer verkoop in zijn geheel verboden is’.

Geen geschikt middel

De rechtbank heeft er begrip voor dat Schiedam het verkopen van vuurwerk ‘onwenselijk’ vindt. ‘Dat betekent echter nog niet dat de intrekking van de vergunningen ook een geschikt middel is om het gewenste doel te bereiken’. Schiedammers die ondanks het verbod toch vuurwerk willen afsteken zouden dat in aangrenzende gemeentes Rotterdam en Vlaardingen kunnen kopen. Het intrekken van de vergunning van de vuurwerkverkopers zou daarmee niet het beoogde doel van de gemeente bereiken, concludeert de rechtbank.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Deze uitspraak van de rechtbank vraagt destemeer om een landelijk verbod op het individueel afsteken van vuurwerk. Vuurwerkwinkels zouden dan alleen nog open kunnen zijn voor de verkoop van collectief georganiseerd vuurwerk op daarvan aangewezen locaties in de Gemeenten.
Advertentie