Advertentie
juridisch / Nieuws

Wietproef weer uitgesteld, tot begin 2024

Pas in 2024 kan in elf gemeenten legaal geproduceerde wiet worden verkocht in coffeeshops, verwacht minister Kuipers. Weer uitstel derhalve.

02 december 2022
wiet-wietteler.jpg

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zegt dat het wietexperiment nogmaals wordt uitgesteld. Hij verwacht dat 'zoals het er nu naar uitziet' pas in 2024 in elf gemeenten legaal geproduceerde wiet kan worden verkocht in coffeeshops. Het lukt dus niet om zoals eerder aangekondigd in het tweede kwartaal van 2023 te beginnen. Hij wil wel proberen om daarvoor in een kleiner aantal gemeenten te beginnen met een 'aanloopfase'.

Bouwkundige Projectleider

JS Consultancy
Bouwkundige Projectleider

Manager Behandelzaken

JS Consultancy
Manager Behandelzaken

Papierwerk

De uitvoering van het wietexperiment is volgens de minister 'buitengewoon ingewikkeld' en hij ziet dat ook als de reden waarom deze meerdere malen is uitgesteld. De eerste hobbel is het papierwerk: locaties regelen, vergunningen verkrijgen en een bankvergunning regelen blijkt erg complex. Daarna moet er ook nog voor worden gezorgd dat er genoeg variatie is in de wiet die wordt geleverd aan coffeeshops, deze van consistent goede kwaliteit is en er voldoende aanvoer is. Anders zullen klanten kiezen voor andere coffeeshops, vreest Kuipers.

Investeringskosten

Wat ook meetelt is dat de investeringskosten voor telers volgens de minister 'exponentieel' zijn toegenomen vanwege de inflatie en de verhoogde bouw- en energiekosten. Eén teler produceert volgens de minister al legale wiet, maar dat is volgens hem niet genoeg om te beginnen met het experiment. 'Daar heeft helemaal niemand wat aan: de teler niet, de gemeente niet, de coffeeshopeigenaar niet en de klant ook niet', zegt de bewindsman.

Uitstel

In het coalitieakkoord heeft het kabinet voorgenomen om in 2024 een standpunt in te nemen over de legalisatie van wiet. Door het uitstel van het experiment zal het onderzoeksrapport hierover in dat jaar nog niet klaar zijn. Daarom zullen Kuipers en minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) tegen die tijd 'bezien' welke conclusies ze tegen die tijd kunnen trekken op basis van de dan beschikbare informatie, schrijven ze in een Kamerbrief. In Den Haag wordt al ruim tien jaar gesproken over een wietexperiment. Aanvankelijk zou de proef in het najaar 2021 van start gaan, maar daarna is die meerdere keren uitgesteld. Wiet wordt nu illegaal aan de achterdeur ingekocht door coffeeshops, met criminaliteit, overlast en gezondheidsproblemen tot gevolg.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie