Advertentie
juridisch / Nieuws

Amersfoort staakt juridische strijd tegen Vahstal

De gemeente Amersfoort neemt geen nadere juridische stappen in het conflict met projectontwikkelaar Hans Vahstal. Zijn schade wordt vergoed.

16 februari 2023
stadhuis-amersfoort.jpg
Het stadhuis van Amersfoort

Projectontwikkelaar Hans Vahstal krijgt sowieso een schadevergoeding van de gemeente Amersfoort voor het feit dat hij 244 toegezegde woningen niet mocht bouwen. Daarmee komt er een voorlopig einde aan een conflict dat al veertig jaar duurt. Maar helemaal ten einde is de vete nog niet.

Projectleider Huisvesting Bijzondere Doelgroepen

JS Consultancy
Projectleider Huisvesting Bijzondere Doelgroepen

Jurist

Provincie Gelderland
Jurist

Geen hoger beroep

In een kort briefje aan de gemeenteraad maken de wethouders Willem-Jan Stegeman (D66) en Rutger Dijksterhuis (ChristenUnie) bekend dat het verzoek van de gemeente om vernietiging van drie tussenbeslissingen en de eindbeslissing in het bindend advies over de zaak Vahstal – gemeente Amersfoort begin december j.l. is afgewezen door de rechtbank Midden-Nederland. Na intern overleg en het horen van de raadscommissie bestuur is besloten om geen hoger beroep in te stellen tegen deze uitspraak.

Nederlagenstrategie

‘Onvermijdelijk en toch verrassend’, schrijft journalist Miro Lucassen, die een boek schreef over de zaak, op zijn website. De gemeente geeft hiermee haar ‘nederlagenstrategie’ op, vindt Lucassen. De eindbeslissing in de arbitragezaak viel eind 2020 en was bindend. Hoewel in arbitragezaken hoger beroep vrij kansloos zijn, bleef Amersfoort toch maar doorprocederen. Maar nu valt dus niet meer te betwisten dat Vahstal recht heeft op een schadevergoeding.

Schadevergoeding

Over de hoogte van die schadevergoeding moeten Vahstal en de gemeente het nog wel eens worden. Ook hier zijn deskundigen voor geraadpleegd. Een advocaat van de gemeente maakte in oktober tijdens een rechtszaak bekend dat het bedrag waar Vahstal recht op meent te hebben neerkomt op 48 miljoen euro, exclusief rente. De gemeente denkt zelf echter aan een bedrag van rond de 5 miljoen euro. Een verschil met een factor tien.

50 miljoen

Een geschillencommissie komt binnenkort met een uitspraak over hoeveel de gemeente betalen moet aan Vahstal. Daartegen kunnen beide partijen weer in hoger beroep gaan. In principe valt daar inderdaad nog jaren over te praten, schrijft Lucassen. De Burger Partij Amersfoort, die de zaak al jaren onder de aandacht houdt van de gemeenteraad, weet zeker dat de schadevergoeding uitkomt op 50 miljoen euro. ‘Daar is geen twijfel over mogelijk’, aldus fractievoorzitter Hans van Wegen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Nog heel even uitstellen en alle betrokkenen zijn niet meer in leven.
Hielco Wiersma
@Bert. Daarna nemen de erfgenamen het over, dus hier komt de Gemeente niet zonder kleerscheuren vanaf. Gewoon de geraamde winst per woning van destijds overeenkomen, plus rente op rente. Het lijkt niet zo'n moeilijk rekensommetje.
Advertentie