Advertentie
juridisch / Nieuws

Rotterdam gaat in beroep tegen besluit oliewinning in stad

Een grote meerderheid van de Rotterdamse raad wil stoppen met het boren naar olie, maar de zeggenschap over de vergunning ligt in Den Haag.

ANP
23 juni 2022
olievaten
Shutterstock

Rotterdam gaat in beroep tegen het besluit van het kabinet om de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een vergunning te verlenen om tot 2035 naar olie te boren onder de stadsdelen Charlois, IJsselmonde en Pendrecht in Rotterdam-Zuid en Schiemond in Rotterdam-West. Het gaat om een gebied waar ongeveer 70.000 Rotterdammers wonen.

Zeggenschap

Dat zei wethouder Chantal Zeegers (klimaat, bouwen en wonen) tegen de gemeenteraad naar aanleiding van het besluit eerder deze maand over de vergunningverlening. Een grote meerderheid van de Rotterdamse raad had eerder al aangegeven te willen stoppen met het boren naar olie, maar de zeggenschap over de vergunning ligt in Den Haag.

In januari van dit jaar stuurde Rotterdam een brief met dit verzoek naar staatssecretaris voor Mijnbouw, Hans Vijlbrief. Daarin stond te lezen dat het winnen van en boren naar fossiele brandstoffen niet past bij de klimaatambities van de stad. Bovendien zijn er bij bewoners zorgen over verzakkingen en bevingen.

Dagelijks 2.800 vaten

De NAM wint op de Rotterdamse Korperweg al sinds 1984 olie en gaf in de vergunningaanvraag te kennen dit op meer plaatsen in Rotterdam nog langere tijd te willen blijven doen. Tot op heden is ruim 7,7 miljoen kubieke meter olie geproduceerd. Het olieveld ligt op ongeveer 1,5 km diepte en bevat in totaal zo’n 50 miljoen kubieke meter olie. Dagelijks worden er 2.800 vaten olie van 159 liter naar boven gehaald, meldt de NAM.

Er lag een aanvraag van de NAM voor toestemming om tot 2050 olie in Rotterdam-Zuid te winnen, maar daar ging het kabinet niet in mee. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie