Advertentie
juridisch / Nieuws

Kamer: gebruik vuurwerk als wapen zwaarder bestraffen

Na de ongeregeldheden in verschillende steden na de wedstrijden van Marokko op het WK voetbal groeit de roep om hardere maatregelen.

08 december 2022
politie-mercatorplein-voetbal
Inzet van de politie op het Mercatorplein in AmsterdamHollandse Hoogte/ANP

Vanwege ongeregeldheden na de wedstrijd van Marokko op het WK voetbal wil Leefbaar Rotterdam dat burgemeester Ahmed Aboutaleb ‘verstrekkende maatregelen’ neemt tegen relschoppers in de stad. Ook politiebonden vragen om ingrijpende maatregelen, zoals de inzet van noodverordeningen. Maar Aboutaleb wil geen 'staat van beleg' en vindt dat de huidige maatregelen 'goed werken'.

Verstrekkende maatregelen

Als het aan Leefbaar Rotterdam ligt, neemt burgemeester Ahmed Aboutaleb ‘verstrekkende maatregelen’ tegen relschoppers in de stad. Het centrum van Rotterdam was de afgelopen tijd driemaal het decor van ongeregeldheden na een wedstrijd van het Marokkaanse elftal bij het WK voetbal. Leefbaar-raadslid voor veiligheidszaken Ingrid Coenradie heeft, net als vorige week, een debat met de burgemeester aangevraagd. Dinsdagavond was het weer raak in de stad, merkt ze op. ‘In Rotterdam zijn bijna meer aanhoudingen verricht dan in Amsterdam en Den Haag bij elkaar! Wij verwachten dat de burgemeester verstrekkende maatregelen overweegt voor de kwartfinale. Genoeg is genoeg!’, aldus een statement op sociale media.

Preventief fouilleren

Coenradie wil dat mensen zaterdag preventief gefouilleerd worden ‘om het gevoel van veiligheid te vergroten’. Ook een tijdelijke afsluiting van het centrum van de stad zou de burgemeester moeten overwegen bij rellen. Volgens Coenradie is ‘extra alertheid nodig omdat de afloop van de wedstrijd valt op een tijdstip dat het toch al druk is in de stad met horecabezoekers en mensen die kerstinkopen doen’. Leefbaar wil het debat ook opnieuw voeren om aan te geven dat de partij zich zorgen maakt over het welzijn van de politiemensen. ‘Mede door dit soort incidenten en een personeelstekort staat er enorme druk op de agenten. Zodra onze dienders worden aangevallen staan wij pal achter hen’, aldus Coenradie.

Ongeregeldheden

Bij de ongeregeldheden van dinsdagavond zijn in Rotterdam 35 mensen aangehouden en liep een agent gehoorschade op door de ontploffing van een zware vuurwerkbom op de Coolsingel. Ook stond op meerdere plaatsen het verkeer muurvast en kwam het op verschillende plekken tot confrontaties tussen de ME en groepjes relschoppers. Daarbij deelden agenten regelmatig een tik uit met de wapenstok. Aboutaleb is niet van plan om komende zaterdag in zijn stad de 'staat van beleg' af te kondigen rond de WK wedstrijd van Marokko. 'De huidige maatregelen werken tot nu toe goed. We moeten de ongeregeldheden serieus nemen, maar de ernst ervan niet overdrijven', zei hij in een raadsdebat op de vragen van Leefbaar Rotterdam. 

Onnodig angst zaaien

De 35 aanhoudingen afgelopen dinsdag zijn volgens de burgemeester juist het bewijs dat de aanpak werkt. 'Mensen die betrapt worden op het afsteken van vuurwerk worden meteen aangehouden. Bovendien was er afgelopen dinsdag nul schade aan openbare of particuliere bezittingen. Alle materiële schade tot nu toe is een deur van bioscoop Pathé op het Schouwburgplein de week ervoor bij een eerdere wedstrijd.' Een meerderheid van de partijen steunt het standpunt van de burgemeester. Ze beschuldigen Leefbaar Rotterdam ervan 'onnodig angst te zaaien' en zo Rotterdam in een 'negatief daglicht' te stellen. Aboutaleb sprak in zijn beantwoording ook waardering uit voor buurtcentra en de buurtvaders die in verschillende Rotterdamse wijken goed werk doen om de rust rond de voetbalwedstrijden ook daar te bewaren.

Verpesten

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema reageerde woensdag al op de ongeregeldheden. ‘Vier voetbal en verziek het niet voor anderen en jezelf’, zei ze. ‘Felicitaties voor alle Marokkaanse Amsterdammers met de prachtige overwinning gisteravond’, zo begint Halsema haar reactie op Instagram. ‘En complimenten voor iedereen die zo zijn best doet om te zorgen dat het ook een echt feest is. En voor de anderen die het verpesten voor hun buren, hun ouders, hun vrienden en hun gemeenschap: ga naar huis, gedraag je en bedenk dat het je alleen een strafblad, straf en minachting oplevert.’

Melden

Dinsdag draaide het, na een aanvankelijke feeststemming, voor de derde keer uit op ongeregeldheden in de hoofdstad na de wedstrijd van Marokko. ‘In de stad was er sprake van vernielingen, het afsteken van zwaar vuurwerk, geweld tegen hulpverleners en andere openbare-ordeverstoringen’, aldus de politie, die tien mensen heeft aangehouden, onder wie drie minderjarigen. Van de acht verdachten die weer zijn vrijgelaten, moeten er zeven zaterdag voor, tijdens en na de kwartfinale van Marokko tegen Portugal thuis zijn. De politie gaat daar actief op controleren. Ook bereidt de politie zich voor op de wedstrijd van zaterdag om weer klaar te zijn voor ‘alle scenario's’, zo meldt de politie. In Rotterdam moeten zeven verdachten zich zaterdag melden.

Moskeeën

Amsterdamse moskeeën staan bij het vrijdaggebed stil bij de ongeregeldheden rondom de WK-voetbalwedstrijden met Marokko. Imams zullen oproepen te stoppen met rellen en ouders wordt gevraagd te praten met hun kinderen, zegt Mohamed el Fakiri, secretaris van de Raad voor Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland. Afgelopen dinsdag gingen er vanuit de moskeeën meer dan dertig mensen in Amsterdam de straat op om met de jongeren te praten. Toch liep het weer uit de hand op onder meer het Mercatorplein. 'Je hebt een aantal stokers en de anderen doen mee', zag El Fakiri met eigen ogen. 'Eerst is het feest, iedereen is blij en er wordt gelachen en gedanst. Dan gooit er iemand vuurwerk en is het klaar. Het wordt verpest voor iedereen.' 

Boosheid

Binnen de Marokkaanse gemeenschap is veel boosheid over de rellen, zegt El Fakiri. Hij verwacht komende zaterdag, als Marokko tegen Portugal speelt in de kwartfinale, met meer dan vijftig mannen en vrouwen de straat op te gaan. Ook imams zijn erbij. 'Ze hebben respect als er een imam staat, dat kalmeert ze hopelijk.' Volgens de secretaris moet de relschoppers duidelijk worden gemaakt dat ze met hun gedrag de hele gemeenschap treffen. 'Je geeft zo alle Marokkanen een slechte naam, ook je vader en moeder. Waarom doe je dat?'

Noodverordening

De Nederlandse Politiebond (NPB) pleit voor ‘ingrijpende maatregelen’, zoals inzet van noodverordeningen. NPB-voorzitter Jan Struijs pleit voor zo veel mogelijk preventieve maatregelen, zoals ook de inzet van gebiedsontzeggingen en preventief fouilleren. Wim Groeneweg van ACP pleit voor een harde aanpak, maar ook maatwerk. ‘Als blijkt dat er een noodverordening ingezet moet worden, dan moet dat zo zijn.’ Hij ziet dat de Marokkaanse gemeenschap zelf alles in het werk stelt om ‘raddraaiers’ in toom te houden. ‘Dat verdient een compliment.’ Volgens Groeneweg is het steeds een kleine groep die het verpest en moet daar tegen worden opgetreden. ‘Je wilt niet de verdenking op je laden dat we anders zouden reageren dan bij andere supportersongeregeldheden.’

Vuurwerk

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat gebruik van vuurwerk als wapen tegen hulpverleners bij demonstraties of rellen, een hogere straf oplevert voor daders. Nu kan het Openbaar Ministerie bij mishandeling, openlijke geweldpleging of bedreiging een zwaardere straf eisen als er vuurwapens, steekwapens en slag- of stootwapens bij worden gebruikt. Vuurwerk staat er niet expliciet bij. VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen vindt aanscherping van de aanwijzing voor het OM nodig, omdat relschoppers steeds vaker zwaar, illegaal vuurwerk gooien naar politiemensen, brandweerlieden of andere hulpverleners.

Motie

Bezit van illegaal vuurwerk tijdens een demonstratie of voetbalwedstrijd zou al als strafverzwarend kunnen gelden, aldus de VVD'er. In een motie vraagt ze het kabinet om samen met het OM te kijken hoe dit kan worden geregeld. Ze wil daar voor maart volgend jaar uitsluitsel over. De VVD-motie is al ondertekend door CDA, PVV, SP, JA21 en BBB, die samen een meerderheid vormen. Dinsdag wordt erover gestemd. Justitieminister Dilan Yeşilgöz kan zich vinden in de oproep. (Redactie/ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie