Advertentie
juridisch / Nieuws

Handleiding voor proactief delen van open overheidsdata

Voor het eerst schreven de koepelorganisaties samen een handleiding in plaats van ieder voor de eigen achterban.

22 augustus 2024
Computer met confetti in dezelfde kleur als data op scherm
'Data als confetti' (AI-gegenereerd)Shutterstock

Een overheid die haar gegevens vrijgeeft als confetti op een feestje. Dat is wat de Europese Open Data richtlijn nastreeft. Met de komst van de richtlijn is de Nederlandse Wet hergebruik van overheidsinformatie veranderd. Een geactualiseerde handleiding helpt overheden om aan de aangepaste wet te voldoen.

Jurist Privaatrecht en Gebiedsontwikkeling

JS Consultancy in opdracht van de gemeente Maashorst
Jurist Privaatrecht en Gebiedsontwikkeling

Jurist Sociaal Domein

Gemeente Zeist
Jurist Sociaal Domein

'Dynamische gegevens' leveren

Op 19 juni 2024 is de Wet implementatie Open data richtlijn in werking getreden. Dit is de Nederlandse implementatie van de Europese Open data richtlijn in de Nederlandse Wet hergebruik van overheidsinformatie. Met de Who kunnen burgers, journalisten, wetenschappers, bedrijven en anderen een verzoek indienen tot het verstrekken van overheidsinformatie. Daarnaast bevat de Who verplichtingen tot het actief voor hergebruik beschikbaar stellen van bepaalde overheidsinformatie.

De oorspronkelijke regels voor open data waren verouderd door de snelle technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren. De update van de Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who) zorgt ervoor dat overheidsdata beter beschikbaar zijn voor hergebruik. Een belangrijk nieuw element is de verplichting om 'specifieke hoogwaardige gegevenssets' actief beschikbaar te stellen en op verzoek 'dynamische gegevens' te leveren.

Unicum: gezamenlijke handleiding

Om overheden te ondersteunen om hieraan te voldoen, is er een handleiding beschikbaar. Deze geactualiseerde handleiding is geschreven voor en door organisaties die onder de verplichtingen van de Who vallen. De handleiding wordt af en toe geüpdatet. In de doe mee-sectie van de handleiding kan iedereen verbetervoorstellen doen.

De VNG, BZK, het Nationaal Archief, IPO, de Unie van Waterschappen (UvW) en het Kenniscentrum Europa Decentraal (KED) werkten samen aan de handleiding. Dat is een unicum: voorheen werd per instantie ene handleiding opgesteld voor de eigen achterban. Volgens de VNG biedt deze aanpak grote voordelen. ‘Een van de belangrijkste voordelen is het feit dat een gezamenlijk beeld ontstaat over de interpretatie van de definities en de uitvoering van de werkzaamheden’ schrijft de organisatie op de eigen website. Ook is één handleiding in plaats van vele volgens de VNG overzichtelijker voor het beheer en beter voor de kwaliteit.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie