Advertentie
juridisch / Nieuws

‘OM stopt onderzoek naar miljoenenfraude Krimpenerwaard’

De Rijksrecherche heeft 'geprobeerd schriftelijk bewijs te verzamelen, maar bijna tien jaar na dato is dat erg ingewikkeld'.

14 oktober 2022
fraudeonderzoek
Shutterstock

Het Openbaar Ministerie stop met een onderzoek naar mogelijke miljoenenfraude binnen de gemeente Krimpenerwaard omdat er ‘geen realistische aanknopingspunten’ meer zijn voor het ‘verzamelen van concreet bewijs’. Dat vertelde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie aan Omroep West.

Coördinator Financiële Administratie

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Financiële Administratie

Fiscalist

JS Consultancy
Fiscalist

Schijnconstructies

Het gaat om een aantal ambtenaren die tussen 2012 en 2015 zouden hebben gefraudeerd in Vlist, een gemeente die door een fusie opging in Krimpenerwaard. Er is onderzoek gedaan, waarbij mensen zijn gehoord, laat de woordvoerder aan Omroep West weten. 'Ook heeft de Rijksrecherche geprobeerd schriftelijk bewijs te verzamelen, maar bijna tien jaar na dato is dat erg ingewikkeld.'

Krimpenerwaard had in juli 2021 een anonieme tip binnengekregen dat een ambtenaar opdrachten zou hebben verstrekt, ter waarde van miljoenen euro’s, aan een adviesbureau waar hij of zij op dat moment voor werkte. Het gemeentebestuur nam contact op met de Rijksrecherche, maar die vond dat de gemeente eerst zelf onderzoek moest doen.

Het onderzoeksbureau concludeerde dat de meeste beschuldigingen waar waren en dat er schijnconstructies waren opgezet. Valse en hogere facturen waren niet uit te sluiten. De gemeente gaf in totaal 13,6 miljoen euro uit aan de partijen die de tipgever noemde. De harde conclusies waren voor Krimpenerwaard reden om alsnog aangifte te doen bij de Rijksrecherche, maar die stopt nu dus met het onderzoek. 'De stukken die er waren, bevatten onvoldoende bewijs.'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Creatieve ambtenaren 10 jaar de tijd geven om alle belastende stukken door de shredder te werken is feitelijk meewerken aan crimineel gedrag. Een beetje stupide van de recherche om een intern onderzoek te gelasten zodat ook alle losse draadjes nog even konden worden vernietigd. En denk maar niet dat de WOO hierin verandering brengt want die wet beschermd juist fraudeurs.
Advertentie