Advertentie
juridisch / Nieuws

Overheid niet meer in beroep bij aardbevingsschade

Sinds 2020 stelde het IMG 8 keer beroep in. In deze gevallen hoeven de bewoners de schadevergoeding niet terug te betalen.

07 maart 2023
aardbevingsschade
Schade aan een boerderij in Wirdum door gaswinningRemko de Waal/ANP

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) gaat in principe niet meer in hoger beroep tegen Groningers met aardbevingsschade. In plaats daarvan gaat de overheidsorganisatie de rechter om een 'prejudiciële uitspraak' vragen. Dat moet ertoe leiden dat de overheid minder lang tegenover Groningers staat. Als zo'n uitspraak niet mogelijk is, kan het IMG alsnog in beroep.

Adviseur Kunst en Cultuur

Gemeente Assen
Adviseur Kunst en Cultuur

Beleidsmedewerker RO

JS Consultancy
Beleidsmedewerker RO

Schadevergoeding

Dit antwoord staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw op Kamervragen van Sandra Beckman (SP). In januari dit jaar ging de Staat nog een paar keer in beroep na een verloren rechtszaak tegen inwoners die, na jaren strijd, een zaak over de verantwoordelijkheid voor schade door aardbevingen aan hun huis hadden gewonnen. Sinds 2020 stelde het IMG 8 keer beroep in. In deze acht gevallen hoeven de bewoners de schadevergoeding die zij al hebben ontvangen niet terug te betalen. Ook niet als het IMG gelijk krijgt in het hoger beroep.

Ingreep

Met een prejudiciële uitspraak geeft de rechter uitleg over de geldende regels. Daardoor heeft het geen financiële gevolgen voor de bewoners, ook niet als de hogere rechter het IMG gelijk geeft. De ingreep is de eerste maatregel van het kabinet sinds de publicatie van het glasharde enquêterapport over de gaswinning in Groningen.

Impact

In zijn antwoord stelt de staatssecretaris dat de impact op bewoners groot is. ‘Groningers hebben niet gevraagd om aardbevingen. Als ze dan aardbevingsschade hebben, in bezwaar zijn gegaan tegen een besluit en daarna ook nog een rechtszaak hebben gevoerd én gewonnen – dan vind ik niet dat een overheid ook nog eens in hoger beroep moet tegen de bewoners. We hebben nu samen met het IMG alternatieven gevonden waardoor bewoners hier niet meer de dupe van zijn.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie