Overslaan en naar de inhoud gaan

Jurist voorziet meer procedures na uitspraak bestrijdingsmiddelen

‘Geen revolutie, maar de evolutie wordt versneld.’

rechtershamer
− Shutterstock

De rechtspraak gaat het nog druk krijgen met handhavingsverzoeken tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen, voorspelt jurist Henk Baptist. Hij voerde namens Milieudefensie de zaak over een Drentse lelieteler waarin de Raad van State woensdag uitspraak deed. De hoogste bestuursrechter bepaalde dat nader onderzoek nodig is naar mogelijke schadelijke effecten op de natuur. Wel mocht de provincie Drenthe volstaan met een waarschuwing.

Aardappelen

Baptist ziet in de uitspraak bredere betekenis: ‘Wij lezen hem zo dat voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen een vergunningplicht gaat gelden. Niet alleen op dat perceeltje in Drenthe, maar voor mijn part net zo goed voor het telen van aardappelen in Zeeland.’ De jurist erkent dat de Raad van State het niet zo hard zegt als hij. ‘Iedereen gaat het lezen op zijn eigen manier, je zult allerlei vervolgdiscussies krijgen’, schat hij in. Toch verwacht Baptist verdere gevolgen. ‘Geen revolutie, maar de evolutie wordt versneld.’

Cocktails

De jurist is ook verbonden aan Meten = Weten, een vereniging die zich ook zorgen maakt over schadelijke gevolgen van bestrijdingsmiddelen voor de gezondheid. In diverse provincies heeft de organisatie eerder verzoeken neergelegd om in te grijpen. Zo vindt Meten = Weten dat diverse stoffen verboden moeten worden. Die middelen zijn overigens goedgekeurd door toezichthouder Ctgb. Meten = Weten wijst er echter op dat stoffen afzonderlijk worden beoordeeld, terwijl mensen in de praktijk aan ‘cocktails’ van stoffen worden blootgesteld. ‘Dat zou wel eens veel gevaarlijker kunnen zijn.’

Meten = Weten stelt dat de overheid aan zet is. ‘Het is noodzakelijk dat er op landelijk niveau beleid komt.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit

Nu de TK een fatsoenlijk onderzoek naar de gevolgen van de corona-prikken tegenhoudt (de kankergevallen vliegen mij intussen om de oren) moeten we het dan druk hebben met wat een lelieteler gebruikt aan bestrijdingsmiddelen? Het gebruik daarvan is al geregeld in het Ctgb, of moet er weer een nieuw vehikel worden gemaakt?

Op 3 april 2025, 12:10
Hielco Wiersma

Het is duidelijk dat de Overheid/EU op het gebied van onderzoek een actiever
-maar in het kader van de voedselvoorziening- wel reëel beleid moeten (blijven) voeren. De Ctgb is niet statisch, maar ook onderhevig aan nieuwe ontwikkelingen.

Op 6 april 2025, 15:05

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in