Advertentie
juridisch / Nieuws

Geflopt GGD-project toch onderzocht

De 13 miljoen euro aan kosten voor het mislukte project zijn bij de betrokken gemeenten neergelegd.

28 november 2023
GGD Hollands Noorden ANP
ANP/Hollandse Hoogte/Harold Versteeg

Er komt toch een onafhankelijk onderzoek naar het geflopte ‘GGiD’ project. Daarover schrijft het Noordhollands Dagblad. Drie GGD's, te weten Hollands Noorden, regio Utrecht en Twente, gaven in 2016 een Rotterdams bedrijf opdracht voor de bouw van een nieuw digitaal kinddossier. Na ontevredenheid over het uiteindelijke product trokken ze in 2022 de stekker eruit. Gemeenten draaien op voor de kosten, in totaal 13 miljoen euro.

Beleidsadviseur Openbare Orde en Veiligheid

Gemeente Haarlemmermeer
Beleidsadviseur Openbare Orde en Veiligheid

specialist Horizontaal

JS Consultancy
specialist Horizontaal

Kritiek

Het verrekenen van de kosten ging niet zonder slag of stoot. De gemeente Almelo was het niet eens met de financiële afwikkeling door het samenwerkingsverband en probeerde er verandering in aan te brengen, maar dat mislukte. Ook in de regio Noord-Holland Noord waren er kritische geluiden. Niet alleen was er 13 miljoen euro uitgegeven voor een product dat nooit meer gebruikt zal worden, ook werden de gemeenten direct gevraagd geld vrij te maken voor een financieel herstelplan en een nieuwe ict-investering.

GGD ontevreden

Het Rotterdamse bedrijf Finalist, dat de software maakte, heeft steeds volgehouden dat hun product voldoet aan wat gevraagd is door de GGD’s. Toen de GGD’s ontevreden waren met het product dat Finalist leverde zijn er, in lijn met de overeenkomst tussen de twee partijen, twee bindend adviseurs bijgehaald. Die constateerden maar liefst dertig problemen met de software, waarvan zeven dermate ernstig dat deze nog voor oplevering van het product opgelost diende te worden.

Nog een onderzoek

Hoewel Finalist hierop wederom aan de slag ging, en nog eens zeven nieuwe versies van de software publiceerde, was het eindresultaat toch niet naar wens van de GGD’s. Zij trokken uiteindelijk de stekker eruit, en stapten naar de rechter om een onafhankelijk onderzoek te eisen. De rechter wijste dat verzoek in eerste instantie af, omdat het advies van de bindende adviseurs al voldoende zou zijn. Echter kregen de samenwerkingspartners in hoger beroep wel gelijk. ‘De vragen die de GGD beantwoord wil zien, gaan namelijk vooral erover of na het bindend advies er goed is opgeleverd. Daarover hebben de bindend adviseurs niet geoordeeld’, aldus het hof in haar vonnis.

'Ongrijpbaar'

Het nieuwe onafhankelijk onderzoek moet gaan ‘om de vraag of eerder blokkerende functionaliteiten zijn verholpen, de juiste programmatuur voor de gewenste werking is geleverd en zorgprofessionals tijd- en plaatsonafhankelijk, dus altijd en overal, met het systeem uit de voeten kunnen’, aldus het Noordhollands Dagblad. Eerder schakelde de GGD’s al een onderzoeksbureau in om het hele proces te evalueren. De Texelse wethouder Remko van de Belt noemde het project vorig jaar ‘ongrijpbaar’ en oordeelde dat het te ver verwijderd is geweest van de betrokkenen gemeenteraden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Artikel heeft taalfouten, hoe kan dat BB?

En uiteraard wordt een mislukt project onderzocht als er collectief geld mee was gemoeid. Of is dit project wéér zo'n voorbeeld van de slechte combinatie overheid- IT?
Advertentie