Advertentie
juridisch / Nieuws

Hoge Raad: grote zorgen over ‘autonome’ burgers

Het is niet gebruikelijk dat het hoge rechtscollege op deze manier naar buiten treedt.

ANP
02 december 2023
Exterieur van de Hoge Raad in Den Haag. Foto: Laurens van Putten (ANP)
Exterieur van de Hoge Raad in Den Haag. Foto: Laurens van Putten (ANP)

President Dineke de Groot van de Hoge Raad slaat alarm over het groeiend aantal burgers dat zich ‘autonoom’ of ‘soeverein’ verklaart. Deze mensen willen zich loskoppelen van de overheid en weigeren nog langer belasting en boetes te betalen. Bij de Hoge Raad zijn inmiddels duizenden brieven binnengekomen van burgers die zich op deze manier denken te kunnen uitschrijven bij de Nederlandse staat, schrijft dagblad Trouw.

Afdelingshoofd Organisatie, Personeel en Financiën (OPF)

Gemeente Nieuwegein
Afdelingshoofd Organisatie, Personeel en Financiën (OPF)

Archeoloog

JS Consultancy
Archeoloog

‘We moeten proberen te begrijpen waarom deze mensen dit doen’, zegt De Groot. Het is niet gebruikelijk dat ze op deze manier naar buiten treedt. De Hoge Raad spreekt zich in principe alleen uit over specifieke rechtszaken, niet over maatschappelijke problemen.

Penibele situatie

De Groot vindt het nodig nu aan de bel te trekken. Ze hoopt dat er meer aandacht komt voor het onderliggende probleem: hoe kan het dat mensen in zo’n penibele situatie belanden dat ze zich willen losmaken van de overheid?

Deurwaarders

‘Deze mensen zijn door desinformatie volledig op het verkeerde been gezet’, zegt De Groot tegen Trouw. ‘Ze denken dat ze op deze manier geen rekeningen meer hoeven te betalen. Maar het eindigt met deurwaarders.’ Uiteindelijk kunnen mensen uit hun huis worden gezet.

‘Anti-institutioneel extremisme’

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) maakt zich zorgen over deze autonomen. De groep bestaat uit minstens tienduizend burgers, mogelijk veel meer. Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) maken de autonomen deel uit van een bredere beweging, die zich schuldig maakt aan ‘anti-institutioneel extremisme’. Zij hebben het wereldbeeld dat een ‘kwaadaardige elite’ aan de macht is die burgers wil onderdrukken.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Even wat olie op het vuur....Dat item brengt ons tevens naar het chaotische congres van Wenen n.a.v. het einde van de Franse overheersing in 1813 dankzij de kozakken .... zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Congres_van_Wenen
waarbij België (1830) en daarna ook Luxemburg (1890) zich afscheidden van de staat der Nederlanden (koning willen I - 1813) en autonoom werden. Er is dus niets onmogelijk in een dynamische wereld vol ontevredenheid :-)
Hielco Wiersma
Het heeft o.a. te maken met geen of onvoldoende doelen in het leven stellen. En daarbij ook nog voor jezelf een gemakkelijke en prettige leef- en droomwereld denken te realiseren. Maar op het moment dat schuldeisers op de stoep staan en schulden opeisen loop je tegen de lamp en komt de de ravijn in zicht (echtscheiding, dakloosheid, weinig leefgeld e.d.).
Kortom, hard aanpakken deze schijnwereld. Zachte heelmeesters, maken stinkende wonden.
Advertentie