Advertentie
juridisch / Nieuws

Meer bevoegdheden burgemeesters tegen criminelen

Burgemeesters kunnen in de toekomst woningen sluiten als er dreigende situaties ontstaan. Daarvoor moet de gemeentewet worden gewijzigd.

ANP
05 oktober 2022
beschadigd winkelpand
Toko Orguyo in Rotterdam is tot drie keer toe doelwit geweest van vernieling en bedreiging. Hollandse Hoogte/ANP

De bevoegdheden van burgemeesters om woningen te sluiten of op te treden tegen criminelen die met beschietingen en wapens wijken onveilig maken, worden verruimd en wettelijk vastgelegd. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid heeft het voorstel dat dit moet regelen, dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Handgranaten

Als het voorstel wordt aangenomen, kunnen burgemeesters in actie komen als er bijvoorbeeld handgranaten aan een deurknop worden gehangen of als er liquidaties dreigen. Het gaat om een wijziging van de Gemeentewet.

Ontoereikend

Burgemeesters kunnen nu alleen woningen sluiten als de openbare orde wordt verstoord of als sprake is van ernstige woonoverlast. Deze bevoegdheden zijn nu vaak ontoereikend. Als voorbeeld noemt het ministerie het incident in Nieuwstadt, waarbij explosieven werden gegooid naar een woning van een motorbendelid. De woning kon niet gesloten worden omdat dat alleen kan als het gaat om verschillende soorten overlast, die zich vaak en lang in een woning voordoen.

Wildwest

Ook in Eindhoven werd de burgemeester teruggefloten door het gerechtshof, toen de burgemeester had opgetreden nadat er op het erf van een woning op klaarlichte dag schoten werden gelost tussen leden van een motorbende en wijkbewoners. Hoewel het gerechtshof sprak van een regelrechte wildwestscene, had de burgemeester op grond van de Gemeentewet de woning niet mogen sluiten, zo staat in de toelichting op het wetsvoorstel.

Noodbevel

In dit soort gevallen kunnen burgemeesters nu alleen naar een noodbevel grijpen, maar daar willen zij - en Yeşilgöz - vanaf. ‘Om de veiligheid van buurtbewoners te vergroten is het van cruciaal belang dat burgemeesters de juiste instrumenten hebben om in actie te komen. Op dit moment kan dat niet altijd’, zegt de minister.

Ernstig geweld

Zodra de wet van kracht wordt, mogen burgemeesters ook woningen sluiten als de openbare orde rond de woning is verstoord door ernstig geweld of dreiging daarmee, en ook als dat wordt gevreesd. Daarnaast mogen woningen gesloten worden als er een wapen wordt aangetroffen en daardoor de openbare orde rond de woning verstoord dreigt te worden. De verruimde sluitingsregels gaan tevens gelden voor niet publiek toegankelijke gebouwen en de bijbehorende erven. Het wetsvoorstel is ook van toepassing voor de gezaghebbers van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Beide Kamers moeten het wetsvoorstel nog behandelen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Art. 174a GW luidt nu in dit wetsvoorstel volgens Art. 1 lid 1c: "door het aantreffen in de woning of het lokaal of op het erf van een wapen als bedoeld in artikel 2 van de Wet wapens en munitie de openbare orde rond de woning, het lokaal of het erf wordt verstoord of ernstige vrees bestaat voor het ontstaan van een zodanige verstoring." Dat betekend dat half Nederland in principe uit zijn huis kan worden gezet als we art 2 wet wapens en munitie letterlijk volgen.
zie link: https://maxius.nl/wet-wapens-en-munitie/artikel2/lid1
Het is allemaal goed bedoeld maar wel belabberd geformuleerd. Zo kan het "aantreffen" van bv. een katapult, boksbeugel, geluidsdemper of luchtbuks ook zonder "verstoring" al tot een huisuitzetting leiden... Kom op juristen...
En dan de vraag: waar blijven die criminelen als ze uit huis zijn geplaatst?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie