Advertentie
juridisch / Nieuws

Almelo komt met online gebiedsverbod

Ook andere steden onderzoeken de mogelijkheid om te experimenteren met online gebiedsverboden.

01 december 2022
drillrapper
Drillrappers roepen elkaar regelmatig via social media op tot messengevechten op straat.Robin Utrecht/ANP

De burgemeester van Almelo kan mensen voortaan opdragen om een bericht op sociale media weg te halen, als ze daarin oproepen tot onrust. Wanneer mensen dat vervolgens niet doen, riskeren ze een dwangsom. Het is niet bekend hoe hoog die is.

Raadsadviseur / Plaatsvervangend Griffier

Gemeente Maashorst
Raadsadviseur / Plaatsvervangend Griffier

Teamleider Informatievoorziening

Publiek Netwerk in opdracht van Omgevingsdienst Haaglanden
Teamleider Informatievoorziening

Avondklokrellen

De Twentse plaats is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse gemeente met zo'n regel. Almelo heeft de maatregelen donderdag naar buiten gebracht. ‘Online-oproepen via apps, social media of internet kunnen leiden tot fysieke verstoringen van de openbare orde. We moeten daar op voorbereid zijn’, zegt burgemeester Arjen Gerritsen in een verklaring. Almelo zegt zulke verstoringen al te hebben meegemaakt ‘tijdens de boerenprotesten afgelopen zomer of tijdens de avondklokrellen in coronatijd’.

Bevel

Volgens de gemeente kan de burgemeester het bevel onder meer geven als mensen online oproepen om te gaan plunderen of te rellen. De beheerder van een platform zou ook de opdracht kunnen krijgen om een bericht van een gebruiker te verwijderen.

Experimenten

In verschillende gemeenten zijn al wel voorstellen gedaan voor online gebiedsverboden. Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid om bij wijze van experiment een online gebiedsverbod op te leggen aan met name drillrappers die oproepen elkaar ergens te lijf te gaan. Ook Hart voor Den Haag, de grootste politieke partij van de gemeenteraad in Den Haag, wil experimenteren met een online gebiedsverbod voor drillrappers. En in Utrecht legde burgemeester Sharon Dijksma deze zomer een online gebiedsverbod op aan een 17-jarige jongen uit Zeist nadat hij opriep tot rellen. Deze trok ze echter weer in toen er vragen rezen over de juridische houdbaarheid ervan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie