Advertentie
financiën / Nieuws

Zuid-Holland legt meeste geld op tafel voor ambtenaar

De provincie Zuid-Holland heeft de duurste ambtelijke organisatie, Zeeland telt de meeste ambtenaren die qua salaris aan hun plafond zitten.

03 augustus 2022
Loonsom provincie Zuid-Holland ruim 5 procent hoger

De provincie Noord-Brabant heeft niet langer het duurste ambtenarenkorps. Gerekend naar de loonsom per fte, voert Zuid-Holland nu die ranglijst aan.

Van de twaalf provincies had Brabant jarenlang alles bij elkaar opgeteld de duurste medewerkers. Uit de nieuwste Personeelsmonitor Provincies 2021 blijkt dat Zuid-Holland die koppositie heeft overgenomen. Bedraagt de gemiddelde loonsom per fte 87.900 euro, in het provinciehuis in Den Haag  kost de werkgever een fte ruim 6.300 euro meer. Ten opzichte van 2020 steeg de gemiddelde loonsom in Zuid-Holland met ruim 5 procent.

Bonussen

De loonsom bestaat uit het functieschaalbedrag, vakantie-uitkering, eindejaarsuitkering, levensloopbijdrage, persoonlijke toelagen, toelagen voor extra diensten, bonussen en gratificaties, pensioenafdrachten en premies sociale wetten, kosten WGA, ziektekostenvergoedingen en aanvulling bruto salaris. De loonsom omvat niet het werknemersdeel van de pensioenpremie en andere wettelijke inhoudingen.

Friesland

Brabant is blijkens de Personeelsmonitor van het A&O fonds Provincies per fte ietsjes voordeliger uit dan Zuid-Holland. In Den Bosch stond een ambtenaar in 2021 gemiddeld voor net geen 94.000 euro op de loonlijst. Qua loonsom is Noord-Holland vervolgens gemiddeld het meeste kwijt per fte: 93.300 euro.

Friesland is per medewerker 10.000 euro goedkoper uit dan Zuid-Holland. Wel was er in Friesland sprake van een forse stijging van de loonsom ten opzichte van 2020: +4 procent.

Grootverdieners

Net als voorgaande jaren zitten de meeste medewerkers in schaal 11 en 12 met respectievelijk een aandeel van 23 en bijna 19 procent (in fte). Brabant voert de ranglijst aan van provincies met het aandeel medewerkers dat 4.500 euro of meer verdient: liefst 61 procent valt in die categorie. Ter vergelijking; in de provincie Groningen is dat 38 procent.  

Plafondambtenaren

In 2021 werd volgens de Personeelsmonitor bijna tweederde van de medewerkers bezoldigd volgens het maximum van de functieschaal. Zeeland telt relatief gezien de meeste plafondambtenaren: voor ruim drie op de vier medewerkers zit een verdere salarisgroei er niet meer in – althans niet meer binnen hun huidige functie. Ook Drenthe scoort wat dat betreft hoog.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie