Advertentie
financiën / Nieuws

WOZ-waarde knalt omhoog in Renswoude

In een achttal gemeenten blijft de stijging van de WOZ-waarde onder de 10 procent. In ruim 40 gemeenten is de stijging meer dan 20 procent.

20 januari 2023
WOZ
Shutterstock

De WOZ-waarde van woningen die veel mensen de komende weken van hun gemeente ontvangen, stijgt nog sterk. De gemiddelde stijging komt dit jaar uit op 17 procent. Dit is een landelijk gemiddelde. Deze marktontwikkeling blijkt uit een inventarisatie van de Waarderingskamer.

Peildatum

Hoewel de gemiddelde verkoopprijs van woningen de afgelopen maanden daalt, is die daling dit jaar niet terug te zien in de WOZ-waarden. Dat komt omdat voor de WOZ-waarde in 2023 gemeenten moeten kijken naar de marktontwikkeling in 2021 (de periode tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2022). De datum waarop werd gepeild, was rond 1 januari vorig jaar.

Regionale verschillen

De 17 procent stijging is een landelijk gemiddelde. Niet alleen per woning wijkt de waardestijging af van dat landelijk gemiddelde, ook zijn er regionale verschillen. Woningen stegen het meest in waarde in Renswoude (28,2 procent), Lelystad (27,3 procent), Rheden (26,3 procent), Veenendaal en Woudenberg (25 procent) en Zoetermeer (24,6 procent).

De vijf gemeenten waar zich de geringste stijging voordeed, zijn Dantumadiel (6,8 procent), Terneuzen (7,3 procent), Gorinchem (8 procent), Leidschendam-Voorburg (8,1 procent) en Oost-Gelre (9 procent).

Controle

Op dit moment zijn gemeenten bezig met de laatste controle van de WOZ-waarden. Dat betekent dat de WOZ-cijfers van veel gemeenten nog niet definitief zijn.

Huur

Gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst gebruiken de WOZ-waarde voor het heffen van onder meer de onroerendzaakbelasting (ozb), watersysteemheffing gebouwd en het eigenwoningforfait. Ook voor huurders van woningen kan de WOZ-waarde van belang zijn, bijvoorbeeld voor het bepalen van de maximale huur op basis van het woningwaarderingsstelsel.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De WOZ-waarden en de daaraan gekoppelde OZB-belastingen kunnen worden toegepast als 'de wet op de communicerende vaten'. Als WOZ-waarden stijgen kunnen gemeenten de OZB-tarieven dus (eventueel) verlagen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie