Advertentie
financiën / Nieuws

WOZ-waarde woningen gestegen met 8,6 procent

‘In Amsterdam nam de gemiddelde woningwaarde met 2,1 procent veel minder hard toe dan het landelijk gemiddelde.’

29 augustus 2022
WOZ
Shutterstock

De gemiddelde Nederlandse woningwaarde was begin dit jaar 315 duizend euro, 8,6 procent meer dan een jaar eerder. Het is de hoogste WOZ-waarde tot nog toe, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Rotterdam

De sterkste relatieve stijging was in Noardeast-Fryslân, waar de gemiddelde WOZ-waarde met 19,5 procent omhoogging tot 233 duizend euro per woning. Van de vier grote steden was Rotterdam de degene met de sterkste relatieve stijging: 11,4 procent. In Utrecht was dat 9,8 procent en in Den Haag 9,1 procent. ‘In Amsterdam nam de gemiddelde woningwaarde met 2,1 procent veel minder hard toe dan het landelijk gemiddelde’, schrijft het CBS.

Flevoland was de provincie met de sterkste stijging van de WOZ-waarde – een toename van 11,8 procent naar 293 duizend euro per woning – maar de waarde is onder het landelijk gemiddelde van 315 duizend euro. De stijging was met 6,5 procent het laagst in Limburg en Noord-Holland, maar Noord-Holland is wel de provincie met de hoogste gemiddelde wongingwaarde.

WOZ-waarde woningen per provincie
CBS

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Hier en daar wordt de suggestie gewekt dat de stijging van de WOZ ook leidt tot extra verhoging van de OZB. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn omdat dit afhankelijk is van het tarievenstelsel van een gemeente. Meestal daalt het tarief in dergelijke gevallen dusdanig dat de stijging beperkt blijft tot een verhoging die gerelateerd is aan de inflatie.
De stijging van de WOZ-waarde heeft wel direct gevolgen voor de Box 3-belasting voor (recreatie)woningen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie