Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijdag de dertiende

Het kabinet heeft besloten om zelf de verantwoordelijkheid te dragen voor de extra bezuinigingen op de jeugdzorg uit het regeerakkoord.

Vrijdag de dertiende. De gemeenten hadden het kunnen weten…

Vier weken geleden, vrijdag 13 mei, meldde de VNG trots: ‘Het kabinet heeft besloten om zelf de verantwoordelijkheid te dragen voor de extra bezuinigingen op de jeugdzorg uit het regeerakkoord. Hierdoor is de rekening en het risico voor deze extra bezuiniging voor het rijk en ligt dit niet meer bij gemeenten.

Hiermee komt het kabinet tegemoet aan de wens van de gemeenten bij de algemene ledenvergadering van de VNG van 13 (!) januari.’ De VNG en de gemeenten hebben dit hard gespeeld. Overleg opgezegd. Achter de schermen gelobbyd. En met resultaat. Diezelfde vrijdag 13 mei bevestigde staatssecretaris Van Ooijen van jeugdzorg aan de Tweede Kamer: ‘In het regeerakkoord is afgesproken dat 511 miljoen euro extra bezuinigd moet worden op de jeugdzorg.

Als gevolg hiervan hebben gemeenten en de VNG eerder dit jaar hun medewerking opgeschort aan de hervormingsagenda van de jeugdzorg. Het kabinet heeft nu besloten dat het realiseren van deze aanvullende besparing een verantwoordelijkheid van het rijk is.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Concreet betekent dit dat het aan het rijk is om maatregelen te nemen die tot deze besparing zullen leiden. De gemeenten worden van deze verantwoordelijkheid ontzien.’ En mocht nog iemand twijfelen wat dit ambtelijk proza betekent, dan hoefde hij die vrijdag de dertiende maar het persbericht te lezen: ‘Het kabinet heeft besloten dat deze besparing van 511 miljoen euro een verantwoordelijkheid van het rijk is. Concreet betekent dit dat het aan het rijk is om aanvullende maatregelen te nemen die tot de besparing zullen leiden.’

Wie houdt de gemeenten voor de gek?

Duidelijk toch, zou je zeggen. Maar nu beweert staatssecretaris Van Ooijen opeens iets heel anders. ‘Het rijk draagt het budgettaire risico ingeval deze maatregelen, of een deel daarvan, geen of niet tijdig doorgang vinden.’ Dus als een maatregel wel doorgaat, maar veel minder bespaart dan verwacht, dan ligt het financiële risico daarvoor bij de gemeenten – en niet bij het rijk.

En nu vraag ik me af: wie houdt de gemeenten voor de gek? Is dat de VNG, door te juichen dat het risico is afgewenteld hoewel dat niet is afgesproken? Of is het de staatssecretaris, door het risico toch af te wentelen op de gemeenten ook al is dat niet afgesproken?

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in