Overslaan en naar de inhoud gaan

Leegstand op Terschelling door verhoging erfpacht

Door een sterke verhoging van de erfpacht op Terschelling worden vakantiehuisjes verkocht aan rijke mensen die ze niet meer verhuren.…

Fred de Jong, districtshoofd van Staatsbosbeheer voor de Friese Wadden, meent dat ‘de politiek’ zich over de kwestie moet uitspreken. ‘Wij hebben als Staatsbosbeheer de opdracht van het ministerie om het tarief van de erfpacht marktvolgend te bepalen. Dat doen wij dus ook’, zegt De Jong. ‘Maar tegelijk zie ik wel dat die verhogingen ertoe leidt dat steeds meer huisjes worden opgekocht door rijke mensen die ze niet meer verhuren.’

 

De Jong meent dat het tegen het belang van Staatsbosbeheer ingaat als de huisjes niet meer verhuurd worden, omdat de toegankelijkheid van het Waddeneiland daarmee wordt aangetast. Dat terwijl bezoekers naar Terschellinger natuur lokken juist een van de doelen is van Staatsbosbeheer. ‘De natuur is er voor iedereen’, meent De Jong. Hij wijst erop dat de opbrengst van de erfpacht in de schatkist terechtkomt en niet bij Staatsbosbeheer blijft.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De Vereniging van Terschellinger Erfpachters (VTE) is al jaren met Staatsbosbeheer in een rechtzaak verwikkelt over de verhogingen van de erfpacht. ‘Wij vinden het onbegrijpelijk dat de rechter Staatsbosbeheer onlangs in het gelijk heeft gesteld en we gaan in hoger beroep’, zegt Marinus Kosters, voorzitter van de VTE. Hij meent dat Staatsbosbeheer de vrijheid en de plicht heeft om de erfpacht veel gematigder te verhogen.

 

‘Staatsbosbeheer zegt dat ze erfpacht moeten heffen volgens “marktvolgend tarief”. Maar dat begrip is zo rekbaar als elastiek. Volgens ons moeten ze meer rekening houden met het lage risico dat zij lopen op hun bezit en minder erfpacht heffen’, aldus Kosters.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Kosters wijst erop dat door de leegstand ook de locale economie op het eiland op den duur wordt aangetast, want minder toeristen betekent minder omzet. ‘Als rijke mensen zo’n vakantiehuisje kopen en het niet verhuren, staat het een groot deel van het jaar leeg. Dat merkt bijvoorbeeld de horeca’, zegt Kosters.

 

Hij denkt dat het voor veel eigenaren van vakantiehuisjes geen oplossing is om de huren te verhogen, zoals Staatsbosbeheer oppert. ‘Met de gangbare verhuurtarieven van vijf, zes honderd euro voor een week, is de erfpacht niet meer op te brengen voor mensen die huisjes verhuren. Maar als je de huur met een paar honderd euro verhoogt prijs je jezelf uit de markt.’

 

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in