Advertentie
financiën / Nieuws

Duurzame portefeuille Waterschapsbank nu 1,3 miljard

De Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) financiert steeds meer duurzame energieprojecten, zo blijkt uit de halfjaarcijfers.

28 augustus 2023
Waterschapsbank ANP
ANP/Peter Hilz

De duurzame energie-portefeuille van de NWB bank is in het eerste deel van 2023 gegroeid tot een omvang van ruim 1,3 miljard euro. Dat blijkt uit halfjaarcijfers die publieke sector-bank publiceerde. De Waterschapsbank wil in 2035 een energiepositieve portefeuille hebben.

Leidinggevende Bedrijfsvoering

Gemeente Meierijstad
Leidinggevende Bedrijfsvoering

Adviseur VTH-werkprogramma

JS Consultancy namens de Omgevingsdienst Brabant Noord
Adviseur VTH-werkprogramma

Klimaatneutraal

Dat betekent dat vanaf dat jaar de duurzame energieprojecten die de bank financiert meer energie opleveren dan door het totale klantenbestand aan fossiele energie wordt opgestookt. De NWB Bank is in eerste instantie opgericht door de waterschappen, maar financiert inmiddels ook andere partijen binnen de Nederlandse publieke watersector. De waterschappen hebben zelf aangegeven ook volledig klimaatneutraal te willen worden.

Waterobligaties

Naast het verstrekken van financiering aan duurzame projecten haalt de bank ook zelf op duurzame wijze financiering binnen. Op de internationale kapitaalmarkt haalde de Waterschapsbank 3,8 miljard euro binnen met duurzame obligaties door het uitgeven van zogenaamde waterobligaties. Via die weg kunnen investeerders zelf duurzame projecten financieren. Sinds heeft NWB Bank voor een bedrag van 25 miljard euro aan deze obligaties uitgegeven.

1,3 miljard

De totale kredietportefeuille van de NWB Bank bedroeg na de eerste helft van 2023 52,7 miljard euro. Daarvan is dus 1,3 miljard geïnvesteerd in duurzame energieprojecten. In 2023 investeerde de NWB Bank in totaal tot nu toe 2,8 miljard. Dat is minder dan de 4,0 miljard in het eerste halfjaar van 2022.

Winst

De bank ging van te voren al uit van een dergelijke daling. Dit vanwege de stijgende rentestanden. Omdat de rentestanden de afgelopen jaren uiterst laag waren hebben veel van hun klanten toen leningen met een langere looptijd afgesloten. Herfinanciering is nog niet aan de orde. Ook de winst is iets gedaald en komt de eerste zes maanden van dit jaar uit op 72 miljoen euro.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie