Advertentie
financiën / Nieuws

Ook winkelpanden in populaire binnensteden minder waard

Ook de prijzen van winkelpanden in historische binnensteden dalen, zo blijkt uit onderzoek van het Financieel Dagblad.

05 augustus 2019
winkelstraat-amsterdm.JPG

De moeilijkheden op de markt voor winkelvastgoed hebben nu ook de populairste winkelgebieden bereikt. Daalden de afgelopen jaren vooral winkels op minder drukke plekken in waarde, nu gaan ook de prijzen van winkels in historische binnensteden omlaag.

Afwaardering
Dat blijkt volgens het FD uit de halfjaarcijfers die beursgenoteerde vastgoedfondsen vorige week hebben gepubliceerd. De Nederlandse winkels van belegger Vastned, die zich vooral op kleinere winkelpanden in historische binnensteden richt, werden de afgelopen zes maanden in totaal 2,9 miljoen euro minder waard. Een jaar eerder steeg de waarde van de panden nog met bijna 13 miljoen. Daarmee zijn de afwaarderingen op de beste winkellocaties voor het eerst in de cijfers te zien.

Kentering

Het is een kentering in de markt. De afgelopen jaren was de concurrentie juist moordend als het om winkelpanden op goede locaties ging, zoals in het centrum van Amsterdam. Omdat vooral winkels in kleinere steden onder druk van onlineshopping steeds minder mensen aantrokken, wilden alle beleggers panden op de beste plekken kopen. Maar ook daar gaat het nu slechter.

Nieuwe huurders

Maar het wordt steeds moeilijker nieuwe huurders te vinden. Ceo van Vastned Taco de Groot bevestigt dat ook in populaire winkel­gebieden de huren soms naar beneden gaan, zoals in het centrum van Den Bosch. ‘Ook in de Kalverstraat vind je dat soort panden’, zegt hij. Analisten verwachten voor de komende tijd nog veel grotere afboekingen bij winkelbeleggers.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie