Advertentie
financiën / Nieuws

VNG wil een financiële wet voor corporaties

De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit voor een Fido-wet voor corporaties.

15 maart 2012

Woningcorporaties zouden, net als gemeenten en provincies, moeten worden gebonden aan wettelijke voorschriften over de financiële risico’s die zij mogen nemen. De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit voor een Fido-wet voor corporaties.

Speculatie

De VNG verwijst naar de Wet financiering decentrale overheden (Fido). Door die wet zijn gemeenten gebonden aan strikte wettelijke voorschriften. Daardoor wordt speculatie en zaken doen met financiële instellingen zonder AAA-rating uitgesloten.

Dupe

Voor woningcorporaties geldt dit niet en daarvan worden gemeenten nu de dupe, aldus de VNG. ‘Rijk en gemeenten vormen de achtervang bij de financiering van sociale woningbouw via een garantie op door de corporaties aan te trekken leningen. Daarmee is het risico van de corporaties ook een risico voor de achtervang.’

Vestia

De affaire Vestia maakt dit pijnlijk duidelijk. Nederlands grootste woningcorporatie is in ernstige liquiditeitsproblemen gekomen door risicovol gebruik van derivaten. Door de grote financiële betrokkenheid via het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) lopen gemeenten nu grote financiële risico’s.

Oncomfortabel

Voor de gemeenten Rotterdam en Den Haag, waar Vestia een groot aantal projecten heeft, levert dat op dit moment een oncomfortabele positie op, aldus de VNG. Als het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) door de financiële problemen van Vestia en andere corporaties in moeilijkheden komt kan dat voor deze gemeenten financieel slecht uitpakken.

Wettelijk verbod

Tijdens het Tweede Kamerdebat over de problemen bij Vestia vorige week riep minister Spies zelf ook de vraag op of er een wettelijk verbod moet komen op financiële producten die het onmogelijk maken om toezicht uit te oefenen. Ze stelt een ‘Commissie van Wijzen’ in die het toezicht op woningcorporaties tegen het licht gaat houden. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het voorstel van de VNG meegenomen in de onderzoeksopdracht van deze commissie, meldt de woordvoerder van Spies.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janssen / Boekhouder
De standaard reactie in NL. Er is een probleem en oplossing is dan ook: wetje maken, uitvoeringsregels bedenken, ambtenaren in dienst nemen, geld erin en dat allemaal, het liefst, in een nieuw gebouw stoppen.

Om dan na een aantal jaren erachter te komen, dat de oplossing niet werkt. Waardoor alles weer opnieuw begint.

De Bestuurders van dit soort toko's laten zich niet sturen. Dat zien wij toch in gemeenteland toch ook, ondanks de wet fido.

Er is een eenvoudige en harde oplossing, maar deze is niet leuk; gewoon failliet laten gaan en niet gaan helpen. Dan worden deze "professionele" bestuurders direct wakker.

En vergeet niet, er zijn al heel veel controlerende instanties in dit land, en toch gaat het keer op keer mis. En wie betaalt de rekening, ja, de burger.
Kees De koning / ex Directie
De corporaties geloven nog teveel in de conservatieve beleggingsmethoden die specialisten aanbevelen. Ingewikkelde derivatenconstructies zijn niet de oplossing om zich in te dekken tegen onheil of om de balans op peil te houden. Tenminste dat is mijn ervaring. Ook de buy hold & pray strategieën daar loop ik niet meer mee weg. Men zal uit de Box moeten gaan denken wat voor conservatieve partijen niet meevalt, sterker nog die kunnen of mogen dat eenvoudig niet. Ik ben al een poosje gepensioneerd en heb jaren een middelgrote tot grote organisatie gerund. Het beheer van mijn vermogen heb ik destijds altijd uitbesteed aan vermogensbeheerders. Helaas waren dit geen rendementen om over naar huis te schrijven. Ik ben toen overgestapt op het uitbesteden van derivatenhandel omdat dit meer rendement op zou leveren volgens mijn financieel manager. 4 stappen vooruit 5 achteruit, dit was het dus ook niet. Ik denk dat er maar 1 oplossing is om consistent het vermogen te versterken en dat is de manier waarop de mensen van eindelijkrendement het doen.

Ik ben hier zeer content over. Als ik kijk naar al het voorgaande wat ik heb meegemaakt dan was het allemaal pappen en nathouden vergeleken met de rendementen die men hier maakt. 100% transparantie dat is tegenwoordig ver te zoeken, zeker wanneer het gaat om derivatenhandel. Afblijven dus, anders gaat het echt goed fout ondanks de inzet van de “specialisten”. Als ik directeur was van een corporatie dan wist ik het wel.

Advertentie