Advertentie
financiën / Nieuws

VNG: exploitatietekort gemeenten bijna vier keer zo hoog

Meer dan zes op de tien gemeenten hebben inmiddels een exploitatietekort. Dat blijkt uit een analyse van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op basis van door het CBS verzamelde voorlopige cijfers. Het gezamenlijke exploitatietekort is inmiddels verviervoudigd.

30 juli 2020
Tijd-geld-shutterstock-1566325291.jpg

Meer dan zes op de tien gemeenten hebben inmiddels een exploitatietekort. Dat blijkt uit een analyse van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op basis van door het CBS verzamelde voorlopige cijfers. Het gezamenlijke exploitatietekort is bijna verviervoudigd.

Al jaren

Het exploitatieresultaat, de nettowinst minus de kosten, steeg van een tekort van 197 miljoen euro in 2018 naar een tekort van 767 miljoen euro in 2019, becijfert koepelorganisatie VNG. Dit tekort stijgt al jaren, net als het aantal gemeenten met een negatief exploitatieresultaat. In 2019 waren dit er 227.

 

https://vng.nl/sites/default/files/2020-07/exploitatiesaldo-in-miljoenen-euros.png

Bron: VNG

 

Zorgwekkend

De VNG noemt het een ‘zorgwekkende ontwikkeling’, omdat in economisch goede tijden geen reserves zijn opgebouwd en ‘dat doet vrezen voor de jaarrekeningen van 2020 en daarna’ – een periode waarin het economisch een stuk slechter gaat. Uit een jaarlijks verslag van het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek onlangs dat steeds meer gemeenten krap bij kas komen te zitten. En medio juli bleek uit een raming van onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix dat de coronacrisis gemeenten 1,5 tot 2,8 miljard euro gaat kosten.

 

Voorlopig

De cijfers die de VNG voor de analyse gebruikte zijn onbewerkte IV3-cijfers. Dit zijn gegevens van gemeenten, gemeenschappelijke regelingen, provincies en waterschappen die verzameld zijn door het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Ongeveer tien gemeenten zitten nog niet in deze cijfers – hiervoor heeft de VNG een correctie gemaakt op basis van de jaarrekeningen. In december komt het CBS met de definitieve cijfers.

 

https://vng.nl/sites/default/files/2020-07/aantal-gemeenten-met-negatief-exploitatieresultaat.png

Bron: VNG

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Het zou de VNG sieren als ze nu eens een keer een lijst zouden publiceren welke van de 355 gemeenten een 4x zo hoog exploitatietekort hebben.
Advertentie