Advertentie
financiën / Nieuws

VNG-actie St. Maarten, Saba en St. Eustatius bijna op 3.5 ton

Nederlandse gemeenten hebben tot nu toe 346.832 euro toegezegd aan Giro 5125, laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten International (VNG International) weten. De ingezamelde gelden gaan naar het Rode Kruis, dat de helft inzet voor noodhulp. De andere helft wordt gebruikt voor structurele wederopbouw van de getroffen eilanden. De hoogte van de opbrengst kan vanaf vandaag online gevolgd worden.

18 september 2017

Nederlandse gemeenten hebben tot nu toe 346.832 euro toegezegd aan Giro 5125, laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten International (VNG International) weten. De ingezamelde gelden gaan naar het Rode Kruis, dat de helft inzet voor noodhulp. De andere helft wordt gebruikt voor structurele wederopbouw van de getroffen eilanden. De hoogte van de opbrengst kan vanaf vandaag online gevolgd worden.

Expertise

Veel gemeenten, waaronder Appingedam, Bunnik, Simpelveld en Ten boer kozen ervoor om één euro per inwoner te doneren. Onder meer Dronten, Maastricht en de gezamenlijke Waddengemeenten hebben een rond bedrag gestort. Koploper in de donaties is tot nu toe Zeist met een bedrag van 62.894 euro. Andere gemeenten, waaronder Schiedam (dat een partnerschap met St. Eustatius heeft) hebben hulp in de vorm van expertise toegezegd.

Coördinatie

De gemeente Schiedam heeft aangeboden in coördinatie met de VNG experts naar het getroffen gebied te sturen en studiebezoeken in Nederland te organiseren als daar behoefte aan is. De VNG laat weten dat meerdere gemeenten zich nog zullen melden voor de inzamelactie. In een aantal gemeenteraden komt de donatie deze of volgende week nog aan bod. De VNG zegt niet te weten of er gemeenten zijn die op eigen initiatief bezig zijn met een hulpprogramma, en roept alle gemeenten op eventuele eigen acties te coördineren met de VNG. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
De vng scoort goedkoop met andermans geld, met geld van de burgers. Ooit bestemd voor pgb, ouderenzorg, jeugdzorg e.d.

Gaat de vng ook inzamelen voor de aardbevingen in Groningen?

joop luster / ontwerper
hoogst merkwaardig.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Eens met Henk. De burger betaalt via de actie, via het Rijk (belastingen) en via de gemeente (gemeentefonds c.q. ozb).

Geen wonder dat Dijsselbloem denkt: daar valt nog wel wat te halen. N.B. Ook nog christelijke acties enz. enz.
Advertentie