Advertentie
financiën / Nieuws

Vijfheerenlanden gaat niet in cassatie

De gemeente Vijfheerenlanden gaat niet in cassatie bij de Hoge Raad in de rechtszaak tegen Niemans Beton en daarmee komt een einde aan de langstlopende rechtszaak in de Nederlandse geschiedenis. Gevolg is dat de gemeente onherroepelijk 92 miljoen euro moet overmaken naar het bedrijf. Daar is 40 miljoen al van betaald. Er zou nog wel onenigheid zijn over de rente op de resterende 52 miljoen.

17 maart 2021
vijfheerenlanden.JPG

De gemeente Vijfheerenlanden gaat niet in cassatie bij de Hoge Raad in de rechtszaak tegen Niemans Beton en daarmee komt een einde aan de langstlopende rechtszaak in de Nederlandse geschiedenis. Gevolg is dat de gemeente onherroepelijk 92 miljoen euro moet overmaken naar het bedrijf. Daar is 40 miljoen al van betaald. Er zou nog wel onenigheid zijn over de rente op de resterende 52 miljoen.

Streep onder procedure
Maandag kreeg RTV Utrecht bevestiging van de gemeente Vijfheerenlanden dat zij niet in cassatie gaat, nadat ook de advocaat van Niemans Beton dit had gemeld. De laatste stelt tegen de zender dat de heer Niemans opgelucht is dat zijn uithoudingsvermogen is beloond. ‘Eindelijk gerechtigheid.’ De advocaat vertelt dat Niemans ook zelf in cassatie had kunnen gaan en daarbij kansrijk was geweest. Zo had de schadevergoeding nog vele miljoenen hoger kunnen uitvallen, maar Niemans wil een streep zetten onder de procedure. ‘Dat is een groter belang.’

Mokerslag
Nadat de gemeente Vijfheerenlanden de begroting 2021 had vastgesteld, deed het gerechtshof in december uitspraak in de zaak Niemans Beton die al sinds de jaren '70 speelde. Daarbij veroordeelde het gerechtshof Den Haag de gemeente tot een betaling van ruim 90 miljoen euro. De gemeente had slechts rekening gehouden met een claim van 41 miljoen euro en dus kwam de uitspraak aan als een mokerslag. De gemeente gaf aan het volledige bedrag te kunnen betalen, maar bleek meer tijd nodig te hebben om aanvullende dekking te zoeken. De provincie Utrecht besloot Vijfheerenlanden voor dit jaar onder verscherpt toezicht te plaatsen om 'een vinger aan de pols te houden'. De gemeente besloot in januari te onderzoeken of cassatie in de zaak Niemans daadwerkelijk kans van slagen zou hebben.

Geheimhouding opheffen
Hoewel RTV Utrecht pas na enige moeite bevestiging kreeg bij de gemeente Vijfheerenlanden van het feit dat de gemeente niet in cassatie gaat, laat de gemeente dinsdag tegenover Binnenlands Bestuur weten dat het college heeft besloten om in een raadsvoorstel de gemeenteraad aanstaande donderdag voor te leggen om geheimhouding op het cassatieonderzoek en -besluit met betrekking tot de zaak-Niemans op te heffen. ‘Naar aanleiding van de publicaties in diverse media zal burgemeester Sjors Fröhlich vrijdagmiddag een toelichting geven, ervan uitgaande dat de gemeenteraad donderdagavond de geheimhouding opheft. Hij zal dan inhoudelijk ingaan op de belangen- en risicoafweging op basis van het cassatieadvies en vragen van de pers beantwoorden.’

Financiële belangen
De geheimhouding zit de gemeente dus dwars om nu al openheid van zaken te geven. Eerder was de geheimhouding juist van het dossier afgehaald en kon de gemeenteraad voor het eerst spreken over de zaak. Echter, het debat over de mogelijke cassatie is opnieuw vertrouwelijk gevoerd vanwege 'financiële belangen’, dus moet die geheimhouding eerst worden opgeheven. Alleen fractievoorzitter Wim van Dijk van oppositiepartij VHL Lokaal wil tegenover de lokale omroep wel kwijt dat hij achter het besluit staat, omdat een tegenvallende uitspraak wel eens duurder kan uitvallen. ‘Die 90 miljoen kunnen we nog net ophoesten, maar zou er nog 10 miljoen bijkomen, dan is er een dik probleem.’

Onenigheid over rente
Van Dijk had eerder al aangekondigd een raadsonderzoek te willen houden naar de zaak om vast te stellen of de raad voldoende is voorgelicht en om te leren van de fouten uit het verleden. Het is nog onduidelijk of hij daarvoor steun krijgt van andere partijen. Overigens is die zaak misschien nog niet helemaal ten einde, want er zou nog onenigheid zijn tussen de gemeente en Niemans over de rente over de resterende 52 miljoen euro vanaf 1 januari van dit jaar tot het moment van betalen. Niemans vindt dat de gemeente daarover rente verschuldigd is, vertelt zijn advocaat aan RTV Utrecht, maar de gemeente vindt van niet. Het bedrijf overweegt om dat bedrag van circa 200.000 euro kwijt te schelden.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ria Huisman / directeur
Gerechtigheid zal zege vieren.

Het duurt wel elle lang en dat in Nederland.

Zo goed is dus niet alles geregeld.

40 jaar wachttijd en de schade die de client is toegedaan.

Overheid-Gemeenten-Burger.

We zitten op de 3e rij, helaas!
H. Wiersma / gepens.
De lering kan worden getrokken dat minnelijk schikken, desnoods via arbitrage, altijd beter en voordeliger is ook voor de Overheid. Ook Overheden moeten zich aan de geldende regels houden. Koste wat kost je gelijk proberen te halen kan (te) veel geld kosten.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De bestuurders en de ambtenaren die hier voor verantwoordelijk zijn raakt dit toch niet meer.
Advertentie