Advertentie
financiën / Nieuws

Ruim tachtig procent gemeenten begroot tekort vanaf 2026

Slechts één op de vijf gemeenten denkt vanaf 2026 genoeg geld te hebben, en vaak ook nog maar net aan.

19 januari 2024
Shutterstock geld begroting slecht
Shutterstock

Zo’n 280 gemeenten presenteren voor 2026 en 2027 een negatief resultaat in hun meerjarenbegroting. Dat blijkt uit onderzoek van BDO waarover de VNG beschikt. De overige twintig procent heeft een nipt sluitende begroting.

Projectleider Beleidsplan Schuldhulpverlening

JS Consultancy
Projectleider Beleidsplan Schuldhulpverlening

Functioneel Beheerders

Certus Groep in opdracht van Gemeente Sluis
Functioneel Beheerders

Terughoudend

Naast deze kwantitatieve cijfers heeft BDO op verzoek van de VNG ook een kwalitatieve analyse uitgevoerd, door met een aantal gemeenten te spreken over de totstandkoming en presentatie van de meerjarenbegroting. Daaruit blijkt onder meer dat gemeenten terughoudend zijn met het opnemen van geplande investeringen, zoals voor onderwijshuisvesting, omdat structurele dekking ontbreekt.

Verschillende werkwijzen

Tevens valt op dat gemeenten heel verschillend omgaan met hun begrotingssaldo en de inzet van reserves. Daarnaast zijn er gemeenten die al in hun begrotingssaldo het schrappen van de opschalingskorting hebben doorgerekend. ‘Door de verschillen in werkwijze is er geen eenduidig totaalbedrag af te leiden uit het onderzoek.’ Op 23 januari aanstaande presenteert BDO hun jaarlijkse benchmark van de gemeentefinanciën.

Ravijnjaar

De gemeentelijke tekorten zijn voor een groot deel te wijten aan de teruglopende rijksbijdrage. Daarnaast hebben lokale overheden te maken met stijgende kosten voor onder andere zorg, beheer en onderhoud van de infrastructuur en verduurzaming.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
"Daarnaast zijn er gemeenten die al in hun begrotingssaldo het schrappen van de opschalingskorting hebben doorgerekend."

Hier vinden de provincies toch ook wel wat van?
Advertentie