Overslaan en naar de inhoud gaan

Lith onderzoekt herindeling

De Brabantse gemeente Lith gaat ter ziele. Dat heeft de gemeenteraad besloten. De noodlijdende gemeente is voor een herindeling, maar het…

De raadsvergadering duurde lang, maar eindigde uiteindelijk in een motie die het opheffen van de gemeente beoogt. Oppositiepartij Algemeen Belang, vier van de dertien raadsleden, stemde als enige tegen de motie. De grootste coalitiepartij, Lithmaatschap had in het verkiezingsprogramma opgenomen dat de gemeente moest verdwijnen.

 

Volgens gemeentesecretaris Martin van Vliet is het proces daarmee begonnen. De partij vormt een coalitie met Dorpen en Duurzaamheid en Partij van Dorst. In het coalitieakkoord is afgesproken de inwoners te vragen wat zij van een herindeling vinden. Van de 6700 inwoners was 48 procent voor opheffing, 25 procent wilde onafhankelijk blijven en nog eens 25 procent wilde alleen nauwer samenwerken met een andere gemeente.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

‘Het college gaat zich nu beraden op de motie. Daarin staan geen namen van gemeenten genoemd om mee samen te gaan. Wel is aangegeven dat dit zo snel mogelijk wordt onderzocht’, aldus de gemeentesecretaris.

 

De Brabantse commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen heeft al eens aangegeven dat zij zich zorgen maakt over arme kleine gemeenten in haar provincie. Dat betekent niet dat daar al concrete plannen leven, zegt provinciewoordvoerder Arnoud Reijnen. ‘We hebben nog geen potje klaar staan om te mixen en te shaken tot nieuwe gemeente’. De provincie ziet graag dat de gemeente met een concreet voorstel komt voor een herindeling. ‘De gemeenteraad van Lith is kennelijk tot de conclusie van opheffing gekomen en dat is bewonderenswaardig. Nu gaan we eerst overleggen’, aldus Reijnen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

De provincie heeft ongeveer tien jaar geleden een stevige herindelingsronde gehad, waarbij 68 van de 145 gemeenten overbleven. Die nieuwe structuur zou 25 jaar mee moeten gaan. Intussen is Ravestein, ook een gemeente met geldproblemen, op eigen verzoek ondergebracht in de gemeente Oss.

 

Wanneer de herindeling een feit is kon de provinciewoordvoerder niet zeggen. Het uiteindelijke besluit wordt door de minister van Binnenlandse Zaken genomen en moet door de Tweede Kamer worden goedgekeurd.

 

Zie ook:


Forse herindeling in de maak (14/12/2007)

(14/12/2007)

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in