Advertentie
financiën / Nieuws

Bruins Slot: ozb-reparatie via subsidie

Gemeenten kunnen sportaccommodaties en dorpshuizen niet zomaar minder ozb laten betalen. Dat levert uitvoeringsproblemen op.

31 mei 2022
ozb
Shutterstock

Sportaccommodaties en dorpshuizen een lager ozb-tarief in rekening brengen is en blijft erg lastig voor gemeenten. Een (gedeeltelijke) teruggave van de onroerendezaakbelasting via subsidie is volgens Binnenlandse Zaken voorlopig een werkbaar alternatief.

Minister Bruins Slot pleit ervoor het voorbeeld van enkele gemeenten te volgen die positieve ervaringen hebben met subsidies voor een – al dan niet gedeeltelijke – teruggave van de ozb voor ‘instellingen van een sociaal belang.’ Die gemeenten hebben aangegeven dat subsidies volgens hen vooralsnog voldoende en meer gerichte mogelijkheden bieden om bij te dragen aan het beoogde doel: vermindering van de lasten.

Woningentarief

Haar voorganger Ollongren wilde lagere ozb-tarieven voor onder andere sportaccommodaties en dorpshuizen via een verandering van de Gemeentewet mogelijk maken. Dat zou kunnen door onder andere sportaccommodaties voor de ozb tegen het woningentarief te belasten in plaats van het niet-woningentarief. Daarover is met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en enkele gemeenten gesproken.

Belemmeringen

In totaal hebben 10 vertegenwoordigers van grotere en kleinere gemeenten duidelijk gemaakt hoe groot de behoefte aan die extra fiscale mogelijkheid is, maar ook welke praktische uitvoerings-belemmeringen daaraan vast zitten. Het oplossen daarvan blijkt ingewikkeld. Dat komt met name door het feit dat de ozb-wetgeving gericht is op het object (gebouw) en de specifieke regeling voor sportverenigingen uitgaat van het subject (de belastingplichtige sportvereniging). Binnen de  Gemeentewet is dat volgens de minister ‘niet eenvoudig’ op te lossen.

Extern onderzoek

Bruins Slot heeft daarom opdracht gegeven tot een extern onderzoek om na te gaan of en hoe de uitvoerings- en toepassingsvraagstukken kunnen worden aangepakt. Aan de hand van de uitkomsten van dat onderzoek, verwacht in de eerste helft van 2023, zal worden bekeken of en hoe de wet (en/of Algemene Maatregel van Bestuur) moet worden aangepast.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie