Advertentie
financiën / Column

Te veel old boys

Zalm is van Bos en Bos is van Zalm. Dat is zorgelijk. Laat het me uitleggen. Na de ingreep bij Fortis/ABN heeft minister van Financiën Wouter Bos Gerrit Zalm als topman benoemd. Die, dat weten we nog, eerder als minister de baas was van Bos toen die staatssecretaris was.

12 december 2008

Na deze benoeming moest Bos Zalms benoeming en salaris verdedigen. Zalm is nu de baas van een bank die geld investeert in projecten, zoals de verbouw van het ministerie van... U raadt het al, Financiën. Het net opgeleverde - en prachtig verbouwde - ministerie van Financiën is dus opnieuw ook weer van zijn oud-minister. Straks, als er Kamervragen opkomen (zo ging dat al tijdens bouw) krijgt ons parlement keurige antwoorden, opgesteld door het koningskoppel Zalm en Bos.

 

Bos moet nu goed gaan opletten wat bankier Zalm uitvoert. Als het niet goed loopt met de bank, vraagt Zalm Bos immers extra geld. Maar als Zalm bijvoorbeeld te terughoudend blijkt in het verstrekken van bedrijfskrediet, moet Bos Zalm de les lezen. Tegen 2011, als de bank hopelijk in rustig vaarwater is beland en de verkiezingen naderen, zal scherp gekeken worden hoe de nieuwe bezittingen van de staat renderen. Krimpt de Fortis/ ABN-combinatie, of is ze veel meer waard geworden dan de aankoopprijs? Dat is van belang voor de bonus van Bos aan Zalm en voor de verkiezingsuitslag van Bos. Helpt de VVD’er Zalm de PvdA’er Bos aan een klinkende uitslag?

 

Dit samenlopen van functies en functionarissen in de kleine financiële sector is ongelukkig. De uitruil van topmensen tussen Financiën, banken, pensioenfondsen, De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM) is een oude traditie. De ABN werd lange tijd financieel gerund door een ex-toezichthouder van DNB, Tom de Swaan. Bij NIBC is Kees van Dijkhuizen, voormalig thesaurier-generaal van Financiën, financieel verantwoordelijk, zoals zijn voorganger Cees Maas dat lang bij de ING was, waar ook nog ex-minister van Financiën Wim Kok commissaris is.

 

De AFM wordt geleid door ex-minister van Financiën Hans Hoogervorst, die nu streng moet toezien op onder meer Fortis/ABN waar zijn partijgenoot en opvolger Zalm bestuurt. Grootbelegger APG, die een sleutelrol kan (gaan) spelen bij de opkomst en ondergang van bedrijven en banken, wordt bestuurd door een andere topper van Financiën, Dick Sluimers. En DNB wordt geleid door supertoezichthouder Nout Wellink, ook al een ex-thesaurier-generaal van Financiën.

 

Allemaal kundige, competente mensen met een hoge professionaliteit - maar ook erg nauw verbonden. Dat is ongelukkig. Meer afstand en kritische distantie zou beter zijn, om te voorkomen dat de aandeelhouders het vertrouwen verliezen in de (nieuwe) top. Verse benoemingen zijn daarom welkom. Zorgen vrouwen eindelijk voor die frisse wind?

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie