Advertentie
financiën / Nieuws

Woontop Rotterdam moet discussie op gang brengen

De gemeente Rotterdam gaat een woontop houden. Heirmee moet de discussie over de woningmarkt weer op gang komen en verschillende partijen kunnen hun ideeën neerleggen over een betere woningmarkt.

23 oktober 2012

PvdA-wethouder Hamit Karakus (wonen) van Rotterdam houdt half november een grote woontop in de stad. Hij wil hiermee de discussie over de woningmarkt weer in beweging brengen. De top moet niet alleen gaan over de hypotheekrenteaftrek.

Ideeën neerleggen
Karakus zei dat dinsdag bij de presentatie van een discussiestuk waarin Rotterdam allerlei ideeën neerlegt om tot een oplossing te komen in de nu stilgevallen woningmarkt. Tijdens de woontop moeten woningcorporaties, politiek, gemeenten, beleggers en andere marktpartijen met elkaar de discussie aangaan.

Drempels en valse prikkels

Karakus vindt dat er in de huidige woningmarkt tal van drempels en valse prikkels zijn ingebouwd, waardoor vraag en aanbod steeds meer uit de pas lopen. Zo vindt hij dat banken op een andere wijze hypotheken moeten verstrekken. ,,In plaats van alleen naar het huidige inkomen en de huidige waarde van de woning te kijken, moeten ze naar het totaalplaatje van woonlasten, waardeontwikkeling en inkomensontwikkeling kijken'', staat in het discussiestuk.

Nieuwe investeerders

Een ander idee is om nieuwe investeerders in de woningmarkt toe te laten, zoals Ikea. Daar heeft Rotterdam al aftastende gesprekken mee gevoerd. ,,Dat kan voor zo'n bedrijf aantrekkelijk zijn, want wie in een nieuw huis gaat wonen, heeft meubels nodig. Die kan Ikea dan ook direct kwijt’’, stelt Karakus.

Gemeenten te afhankelijk

Nu zijn gemeenten nog te afhankelijk van drie tot vier grote beleggers om onder meer de socialewoningbouwopgave te realiseren. ,,Waarom zouden marktpartijen niet meedoen? Neem de belemmeringen weg en laten ook andere partijen in plaats van nu alleen de woningcorporaties, meedoen in die socialewoningbouwopgave.’’

Doorstroom gezinswoningen

Zo zijn er tal van ideeën om knelpunten in de markt weg te nemen. Ook wil Karakus de doorstroming naar gezinswoningen weer op gang brengen door ouderen, die daar nu vaak te lang in blijven wonen omdat de huur laag is, voor dezelfde prijs een kleinere woning aan te bieden. ,,Het verlies wat je daar op hebt, maak je weer goed door meer huur te vragen voor die gezinswoning.''

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie